Beveiligingscamera maakt niet direct veiliger

Beveiligingscamera maakt niet direct veiligerOnlangs is bekendgemaakt dat minister Belfort van Justitie en Politie de binnenstad wil voorzien van camera’s. Dit als middel ter bestrijding van de criminaliteit. Maar het gebruik van beveiligingscamera’s om de omgeving veiliger te maken, is omstreden. Er wordt veel gedacht dat mensen die in een omgeving zijn met beveiligingscamera’s een pro-sociaal gedrag laten zien of dat men spontaan hulp aanbiedt, netter wordt en bereid is mee te werken. Dit geldt alleen voor mensen die al een sterke behoefte hebben aan de goedkeuring van anderen. De gemiddelde crimineel zal je hier niet mee veranderen.
Daarom wordt cameratoezicht als onderdeel van een pakket van maatregelen ingevoerd. Zo draagt de kwaliteit van straatverlichting bij aan de effectiviteit van cameratoezicht en is er een intensivering van surveillance nodig. Daarnaast zijn er nog factoren zoals de soort misdaad en het type crimineel wat meespeelt in het wel of niet effect hebben van cameratoezicht. Criminaliteit is een menselijke factor en hierin schuilt het gevaar dat het de daders niet interesseert dat er cameratoezicht is of ze calculeren dit in hun daad. Een belangrijk gegeven is dat over het algemeen het onveiligheidsgevoel onder de burgerbevolking daalt wanneer veiligheidscamera’s worden opgehangen. Daarnaast kan vandalisme juist toenemen. Het is gebleken dat veiligheidscamera’s in gevangenissen in Suriname geldverspilling zijn, zo concludeerde minister Belfort al eerder. Men kan zich afvragen of het op straat ook niet voor meer vandalisme zorgt.
Ook bij het beveiligingsbedrijf Securin staat camerabeveiliging op een laag pitje. ‘De focus ligt nu meer op alarminstallaties. Misschien dat in de toekomst het bedrijf er zich op gaat richten.’ Het bedrijf ziet er wel brood in, maar er is op dit moment te weinig vraag naar. Men ervaart meer veiligheid met alarminstallaties. Wanneer goed doordacht en uitgevoerd, kan cameratoezicht een positief effect hebben, maar het blijft een onderdeel van een pakket waarbij surveillance en de veiligheidsgevoelens van de burger belangrijk zijn.

error: Kopiëren mag niet!