Vader 'ontvoerde' zoon zou moeder hebben mishandeld

De vader die vrijdag zijn 7-jarige zoon van school in Paramaribo haalde, is zondag met zijn zoon in Nederland aangekomen. Dat meldt programmamaker John van den Heuvel. Hij heeft voor zijn RTL-programma ‘Ontvoerd’ de vader bijgestaan bij de hereniging met zijn zoon. Vader en zoon zijn zaterdagavond vanuit Frans Guyana, een buurland van Suriname, naar Parijs gevlogen en van daaruit naar Nederland. Dit nadat ze van de Nederlandse ambassade een paspoort voor de jongen hadden gekregen. De Surinaamse politie had de Surinaamse grensposten gevraagd uit te kijken naar de vader, omdat hij verdachte is van ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’.
Advocaat Monique Vos, die in Suriname al jaren bezig is met de zaak van de jongen en zijn grootouders, is geschokt door het brute optreden van de vader, zo meldt het Surinaamse Starnieuws. Er zijn volgens haar uitgebreide rapporten van kinderarts Arti Jessurun, Bureau Familie Rechtelijke Zaken en psycholoog Lilian Ferrier waaruit zou blijken dat het kind ernstig getraumatiseerd was door mishandeling van zijn moeder door zijn vader. De moeder zou in Suriname zijn gestorven aan inwendige kneuzingen en bloedingen. Vos zegt dat de moeder regelmatig ernstig werd mishandeld. Pas toen zij met vakantie naar Suriname was in 2010 kwamen de ouders achter de mishandelingen en trauma’s. De wens van de moeder was dat de zoon nooit meer onder toezicht van zijn vader zou komen.
Volgens Van den Heuvel is er overigens geen sprake geweest van ontvoering omdat de vader de voogdij over het kind zou hebben. Maar nadat de moeder, die de jongen mee had genomen naar Suriname, drie jaar geleden overleed, hebben de grootouders in Suriname de verzorging van het kind overgenomen en de voogdij aangevraagd. Over deze kwestie lopen zowel in Nederland als in Suriname nog rechtszaken. Uitlevering van de vader aan Suriname is niet mogelijk, omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. De Surinaamse justitie kan eventueel wel de Nederlandse autoriteiten vragen de man te vervolgen, aldus een woordvoerder van de Surinaamse politie. (bron: AD)

error: Kopiëren mag niet!