Een overvol asiel op dierendag

SAMSUNGElke eerste zondag van de maand wordt op het terrein van het dierenasiel een boekenmarkt gehouden. Deze zondag was het extra feestelijk in verband met Dierendag. Extra eten en drinken waren er om de festiviteiten luister bij te zetten.
De boekenmarkt wordt georganiseerd door de Stichting Dierenbescherming Suriname. Deze stichting zorgt voor fundraising, informatie en de jaarlijks terugkerende sterilisatieprojecten. De opbrengst van de boekenmarkt gaat zoals elke maand direct naar het asiel. Er is vooral een overschot aan honden. Momenteel zitten er 110 honden, maar het asiel is gebouwd voor 60 dieren. Het asiel is eens begonnen als zwerfdierenopvang, maar na 5 jaar is het probleem nauwelijks kleiner geworden.
Mensen willen het maar moeilijk aanhoren, maar het asiel moet jammer genoeg een euthanasiebeleid voeren. Het is volgens asielbeheerster Mariska Bemelmans een omstreden beleid, maar ook noodzakelijk omdat ze anders de aantallen niet aankunnen. Het asiel is al overvol en elke dag komen er 30 honden bij. Helaas worden er niet elke dag 30 honden geadopteerd. Volgens haar is er een mentaliteitsverandering nodig waarbij op lange termijn een verbetering ontstaat hoe men zich opstelt tegenover dieren. Helaas is dat nog niet in het straatbeeld terug te zien.
Het probleem zit in de omgang met dieren. Veel reuen zwerven los rond en veel teven krijgen onbeperkt puppies. Wanneer men dan zich van de puppies wil ontdoen, worden ze in een doos langs de kant van de straat gezet. Er kan veel verbeterd worden betreffende de preventie van aanwas van nieuwe honden.
Ook dierenarts Bansse-Issa onderstreept dit. ‘In Suriname is het vooral zaak dat we verantwoord omgaan met dieren. Mensen beseffen vaak niet dat het zieliger is om een doos puppies op straat te zetten. Men kan dit voorkomen door honden op te sluiten wanneer de dieren in hun vruchtbare periode komen. Ook kan men de honden inspuiten voordat de teven in hun vruchtbare periode komen.
Uiteindelijk kan men ook kiezen voor een sterilisatie. Dit zijn eenmalige kosten van SRD 300. Vaak schrikt dit mensen af, maar men kan er natuurlijk ook voor sparen. Door elke maand SRD 10 opzij te zetten kan men binnen een half jaar zijn hond gesteriliseerd hebben en veel leed besparen.’
‘Vaak heeft men het idee dat het zielig is de natuur te stoppen. Maar uiteindelijk neemt de natuur het over door volwassen honden of puppies te overrijden, ze dood te laten hongeren of door ziekten te laten sterven.’

error: Kopiëren mag niet!