‘Medische specialisten vieren feest over ons vertrek’

‘De medische specialisten vieren feest over ons vertrek. Ze hebben gejuichd en verkeren in hoerastemming.’ Mr. Maria Vos van het stichtingsbestuur van het Diaconessenhuis kreeg donderdag de informatie dat de stakende medici aan het feesten zijn geslagen, kort nadat het vertrek van het bestuur en directeur Rakesh Gangaram Panday was doorgespeeld aan de personeelsbond. Vos laakt de houding van de artsen, die al bijkans 8 maanden in actie zijn. ‘Hun bedoeling was het ziekenhuis financieel schade toe te brengen’, zegt Vos aan Dagblad Suriname. ‘Nieuwe patiënten worden niet geholpen, terwijl de ‘oude’ patiënten die nog worden behandeld, niet worden doorverwezen naar andere diensten in het ziekenhuis. Dat is een financiële aderlating voor het ziekenhuis’, zegt Vos. Ze bevestigt dat het patiëntenbestand is afgenomen. De beddenbezetting van 80% is teruggevallen naar 40%. Het ziekenhuis heeft een bestand van 200 bedden. Vos voert echter aan dat het stichtingsbestuur een financieel gezonde instelling achterlaat. Het ziekenhuis lijdt volgens Vos financieel geen verlies.
De actievoerende specialist Julian Pengel merkt op dat het ziekenhuis wel degelijk een aanzienlijke inkomstenderving kent. ‘Maar het heeft gelegen aan de maandelijkse subsidie –injectie die het bestuur krijgt van de overheid dat de instelling niet in het slop is geraakt.’ De overheid stort volgens Pengel maandelijks een bedrag van SRD 1 a 2 miljoen voor het ziekenhuis. ‘Maar vanaf deze maand is het subsidiebedrag met de helft teruggebracht en dan heb je de poppen aan het dansen.’
Vos zegt dat het stichtingsbestuur al geruime tijd bezig was andere opties te bekijken om het financiële gat te dichten. ‘Zo waren er al vergevorderde plannen voor de opzet van nieuwe specialismen zoals de afdeling Cardiologie en KNO, die bemand zouden worden door nieuwe specialisten.’ Vos vindt het jammer dat het personeel niet het geduld had te wachten totdat deze plannen waren geconcretiseerd. Het bestuur werd afgelopen donderdag geconfronteerd met prikacties van het personeel dat het ziekenhuis in de afgelopen twee dagen in de ochtenduren lam legde.
Vos zegt geëmotioneerd haar werk in het bestuur belangeloos en kosteloos te hebben gedaan al de jaren. De actie van het verplegend, technisch en administratief personeel kwam daarom pijnlijk over. Het bestuur buigt het hoofd. Het is een christelijk ziekenhuis en zal niet meewerken aan vuilsmijterij en allerlei leugenpraatjes. ‘Ik heb de slechte kant van de mens leren kennen’, zegt het bestuurslid. ‘We hebben de stormen met de medische specialisten al die jaren getrotseerd ook omwille van het personeel, maar nu houdt het op’, aldus Vos.

error: Kopiëren mag niet!