De staat waarin de fotoserie bij De Nationale Assemblee (DNA) verkeert, wordt steeds slechter. De prachtige portretten die een weergave zijn van de multiculturele Surinaamse bevolking, zijn enkele weken geleden vernield. Tot nog toe is er niks gedaan om deze ‘eyecatcher’ van de stad te restaureren (al was het maar met lijm!) of te vervangen. Inmiddels zijn er meerdere portretten die zodanig zijn vernield dat er meer van de witte achtergrond te zien is dan van het portret zelf. We hebben geprobeerd te achterhalen wie nou verantwoordelijk was voor het onderhoud van dit belangrijke deel van de stad, gezien het feit dat een deel van onze regering daar zetelt.
Vriendelijk doorverwezen
Het kostte enige moeite. De afdeling Voorlichting van het ministerie van Openbare Werken beloofde ons verder te helpen. We werden doorverwezen naar diverse afdelingen van OW waar de, overigens zeer vriendelijke, medewerkers aangaven niet te weten onder wiens beheer de portretserie nou viel. Uiteindelijk waren we weer bij de afdeling Voorlichting van OW, waar wij netjes te woord werden gestaan door een mevrouw die ons, na haar eigen research, vertelde dat het onder de Stichting Stadsverfraaiing viel. Daarmee begon een tweede zoektocht en weer een ronde telefoontjes. Uiteindelijk hebben wij 108 gebeld die ons probleemloos doorverbond met Stichting Stadsverfraaiing en ook nog eens wist te vertellen dat het een onderdeel was van Milieubeheer. Daar kregen wij te horen dat er vaker verwarring was en dat het deels de reden was waarom de naam van deze afdeling was verandert naar Openbaar Groen. “We beheren het wel maar dat restaureren is weer een ander afdeling, ik denk ATM. Want u zegt het al, wij doen het ‘groen’.”
Besprekingscultuur
Het is ook wel apart dat een portretserie onder Milieubeheer valt, terwijl het aannemelijker is dat het bij Openbare Werken zou liggen. We hebben wel kunnen achterhalen dat een bureau in Nederland belast was met de verfraaiing van het gebied waar De Nationale Assemblee in gesitueerd is. Aangezien het een particulier bedrijf is, zal het zo zijn dat indien men de opdracht had gekregen van één van de ministeries, men het probleem had aangepakt. Aangezien niemand hier schijnt te weten wie die opdracht zou moeten geven, blijven de kunstwerken in vernielde staat en raken ze steeds meer in verval. Het is ook opvallend dat bij de meeste afdelingen waar wij contact mee hadden, werd gezegd dat de leidinggevenden in bespreking zaten. Er lijkt wat af te worden besproken in ons land, maar blijkbaar staat de uitstraling van de hoofdstad, en dus het land en het volk, bij geen van die besprekingen op de agenda!
Toeristenseizoen
Omdat de drukke periode van het toeristische seizoen weer voor de deur staat, achten wij het van uiterst belang dat onze stad er netjes en schoon uitziet. Zeker een locatie die zo in het oog springt en geliefd is bij toeristen. Uiteindelijk werden wij weer doorverwezen en deze keer naar het ministerie van ATM. Het was geen verrassing toen wij daar te horen kregen dat men niet wist onder wiens beheer de portretserie viel, maar dat het in ieder geval niet op ATM lag. Als Surinamer is het vervelend te moeten aanhoren dat toeristen al jaren klagen over dezelfde punten. Nog vervelender is dat men ze gelijk moet geven. We kunnen wel heel trots wijzen naar de vele extra vuilnisbakken in de stad, maar als het aangezicht van één van onze overheidsgebouwen geen directe actie verdient, is het water naar zee dragen. Het zijn de puntjes op de i die worden gemist. En het terrein van De Nationale Assemblee is niet zomaar een punt in de stad. Het is een grote i waar een ferme punt op gezet dient te worden!