Parlementariër Guno Castelen (SPA) is niet onder de indruk van de financieringsmogelijkheden die president Desi Bouterse heeft genoemd in zijn jaarrede voor 2014. De SPA-parlementariër vindt dat het om ad hoc maatregelen van populistische aard gaat. ‘Een samenhangend besparingsplan en een inkomensgenererend plan ontbreken en daarnaast zijn de maatregelen waaronder het heffen van energie- en watertarieven naar draagkracht, het snijden in privileges van hoogwaardigheidsbekleders en het verhogen van grondhuurtarieven niet formeel afgekondigd.’
“De president wil met deze uitspraak ‘ the good, the bad and the ugly’ uithangen. Hij is ‘the good guy’ en wil het volk zogenaamd afzetten tegen andere politici om de kern van het vraagstuk af te leiden”, zegt Castelen. Hij pleit voor meer structurele hervormingen om de ouderen, jongeren, mensen in achtergestelde posities, mensen met een beperking en minder draagkrachtigen weerbaar te maken. Ook een toename van het aantal arbeidsplaatsen en hervormingen van de economie zijn wenselijk, terwijl ook wordt uitgekeken naar het snoeien van skyhigh salarissen zoals is beloofd door vicepresident Robert Ameerali. “Het is de economische activiteit die de sociale sector moet dragen, willen wij dat deze duurzaam van karakter moet zijn”, stelt de politicus.
Castelen staart zich niet blind op het begrotingstekort van 3,9%. Het zou geen realistische weergave zijn ‘en dat blijkt al uit het vraagstuk van de financiering van de gewenste plannen’. “Bovendien zijn de begrotingen meer opgesteld als ‘business as usual’ met grote apparaatskosten, terwijl voor het beleid men min of meer hetzelfde begrotingsbedrag heeft geraamd.” Hoewel in de jaarrede naar zijn mening veel is beloofd, is dat niet terug te vinden in de beleidsvoornemens van de ministeries. “Het tekortcijfer is erg manipulerend en kan, als je daarop afgaat, je op een verkeerd been brengen.”