Terwijl Jerry Miranda, dc van Para, persisteert dat er bij elke zwemgelegenheid een lifeguard aanwezig moet zijn en er zelfs enkele heeft gesloten, is er in één van de bekendste hotels in Paramaribo, dicht bij het zwembad de waarschuwing: ‘zwemmen op eigen risico, lifeguard not on duty’. Volgens Caroline Zorgvol, coördinator van de security, is het niet verplicht dat in een hotel lifeguards aanwezig te hebben. Er zijn wel waarschuwingborden geplaatst dat er geen lifeguard aanwezig zijn en dat ouders op hun kinderen moeten letten.
Hetzelfde geldt voor de vele openbare zwemgelegenheden in en rondom Paramaribo. Als reden wordt ook aangegeven dat het zwembad niet diep is en dat kinderen niet zonder toezicht van ouderen het water in mogen. De verantwoordelijkheid ligt eerder bij de mensen, maar het is de vergunninghouder die veiligheid moet kunnen garanderen aan de bezoekers. De districtcommissaris is degene die vergunningen verschaft en erop toe moet zien dat de vergunninghouder zich aan de afspraken houdt.
Ook te Wanica is er een populair zwembad dat geen lifeguards heeft. ‘We hebben wel onze eigen mensen die opletten, maar geen lifeguards’, wordt aan de redactie verteld. Dc Rawien Jiawan van Wanica zegt wel te zullen optreden tegen openbare zwemgelegenheden die geen lifeguards in dienst hebben, omdat het wel in de vergunningsvoorwaarden staat dat er een lifeguard aanwezig moet zijn. De dc van Paramaribo Noord Oost, Mohamed Kasto, zegt dat voor hotels de vergunning wordt uitgegeven door het ministerie van Handel en Industrie. Kasto weet niet wat precies in de vergunning staat. Wat betreft openbare zwembaden, waar de klant betaalt om gebruik te maken van het zwembad, moet er een lifeguard aanwezig zijn.
Imro Smith, medeoprichter van Lifeguard Brigade Suriname, zegt dat eigenlijk bij elk openbaar zwembad lifeguards aanwezig moeten zijn. ‘Het is onze wetgeving die zulke zaken toelaat. Zwemgelegenheden proberen er gemakkelijk onder uit te komen door een bordje te plaatsen met ‘zwemmen op eigen risico’.’ Smith zegt dat zijn organisatie zich meer richt op het trainen van lifeguards. Het kost om en bij SRD 900 om 5 lifeguards per keer te trainen. ‘Al is het een privé zwembad, zolang er mensen worden toegelaten bijvoorbeeld voor een zwembadfeest zou er in feite een lifeguard aanwezig moeten zijn.’
Mei van dit jaar verdronk een meisje van 7 tijdens een zwembadfeestje te Saramacca, er waren op dat moment geen lifeguards aanwezig. In 2006 verdronk een 4-jarig meisje. De leiding van het bedrijf gaf toen aan dat het om een privé plek gaat en dat er alleen ervaren zwemmers hier langs komen. ‘Het is een zwembad, dus we nemen aan dat men wel kan zwemmen’, werd er toen gezegd.