Wangsabesari: ‘Verwerkt hout meer waard dan rondhout’

Suriname exporteert per jaar ongeveer 340.000 kubieke meter rondhout naar het buitenland. Dit levert ons een bedrag van US$ 34 miljoen op jaarbasis op. ‘Zouden we dit hout zelf verwerken en exporteren, dan zouden we ongeveer US$ 56 miljoen verdienen.’ Dit legde KTPI- parlementariër Oesman Wangsabesari uit aan De Nationale Assemblee (DNA) gisteren tijdens de behandeling van het verdrag International Tropical Timber Agreement (ITTA) 2006. Hij is voorzitter van de commissie van rapporteurs. Volgens Wangsabesari moet Suriname er werk van maken om de export van rondhout te ontmoedigen en die van verwerkt hout te stimuleren. ‘Indien we het ITTA-verdrag ratificeren, gaan deuren voor ons open om dit streven sneller te kunnen ontwikkelen. Trainingen in houtverwerking, duurzaam bosbeheer en financieringsprojecten kunnen verkregen worden van de ITTO, de uitvoerende organisatie van dit verdrag’, zei Wangsabesari.
Volgens de KTPI-topman is het ITTA-verdrag in 2006 herzien. ITTA bestaat sinds 1983 en Suriname is sinds 1998 lid. ‘Doordat we dit verdrag niet hebben geratificeerd, hebben we vele mogelijkheden misgelopen. Het gaat om financieringsprojecten voor trainingen voor bedrijven in de houtindustrie en verkrijgen van technici assistentie. Het hoofddoel van ITTA is uitbreiding en differentiatie van de internationale houthandel en duurzaam beheer van de bossen. In Suriname is het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer de focal point van ITTO en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) de uitvoerder.
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vroeg aandacht van de regering omtrent het beleid om meer verwerkt hout te exporteren dan alleen rondhout. ‘Wat zijn de vorderingen vanaf 2010 of zelfs daarvoor en wat zijn de acties die ondernomen zijn om meer eindproducten te exporteren’, vroeg Gajadien. Ook vroeg hij de regering of ze op de hoogte is waarom Brazilië, één van de grootste spelers op de internationale houtmarkt, dit verdrag nog niet heeft geratificeerd.
De behandeling van dit verdrag werd uitgesteld tot nader order doordat de geluidsinstallatie in de DNA niet optimaal functioneerde. Het hoogste college van staat moet dit verdrag eerst goedkeuren, alvorens de regering over kan gaan tot ratificatie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!