Het herstructureringsproject van het Imeao (Instituut Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) wordt uitgevoerd volgens een nieuw organogram. De nieuwe organisatiestructuur is veel slagvaardiger, zegt Wilgo Valies, lid van de Stuurgroep Herstructurering Imeao, desgevraagd aan Dagblad Suriname. Voorheen was alleen de stuurgroep belast met de uitvoering. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling voegde op 11 september 2013 twee units toe aan de herstructureringscommissie, die voorgezeten wordt door hoofd BVO, Biswajeet Kali. Het gaat in deze om de advisory group, onder leiding van Minov waarnemend directeur Kenneth Biervliet, en de project development unit (PDU), dat geleid wordt door hoofd VOS Inspectie, Viradj Boedhoe.
Een voordeel dat deze nieuwe structuur heeft, is dat pijnpunten in de uitvoering gelijk kunnen worden voorgelegd en aangepakt door de aanvullende units. Er is een soort van short cut gemaakt, waardoor zaken niet meer volgens de lange bureaucratische weg hoeven te gaan om opgelost te worden, deelt Valies mee. Voorheen moesten er afspraken worden gemaakt met de minister die eerst moest beslissen over de aanpak van een probleem. De units zijn volledig autonoom hierin. Als er geldmiddelen vrijgemaakt moeten worden, hoeft dit niet eerst voorgelegd te worden aan de minister, maar aan de PDU. Als het gaat om boeken en de distributie daarvan voor het nieuwe Imeao dan wordt assistentie verleend vanuit de advisory group. ‘In de afgelopen periode hebben we alle pijnpunten voorgelegd aan de minister, maar er kwam geen beweging.’ Valies vindt het enerzijds jammer dat de vakbond van de vos-docenten, de Bond van Leraren (BvL), geen stem heeft in de stuurgroep. Dat zou volgens hem wel moeten, daar de bond als behartiger en bewaker van het belang van de leerkracht direct betrokken behoort te zijn in dit herstructureringsproces. Anderzijds levert dat wel het voordeel op dat de bond niet verantwoordelijk is voor zaken die misgaan en direct kan ingrijpen als het belang van de leerkracht geschaad wordt.
De BvL-voorzitter heeft als deskundige zitting in de stuurgroep. Valies vindt ook onterecht dat het ministerie vasthoudt aan haar besluit om lbgo-afgestudeerden van de AE Stream toch nog toe te laten op het Imeao. Vanwege de herstructurering was aanvankelijk besloten deze categorie uit te sluiten van dit type voortgezet onderwijs. Volgens Valies beschikken de lbgo’ers niet over de capaciteit om mee te kunnen met de leerstof. Dit heeft als gevolg dat zij vaak een of meerdere leerjaren over moeten doen. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit en het imago van het Imeao, zegt de BvL-topper. Volgens hem is het teruggedraaide besluit niet van het ministerie, maar heeft de politiek bepaald dat de lbgo’ers zich nog steeds mogen inschrijven op het Imeao. Vanwege de hervorming is het Imeao ingedeeld in 4 niveaus. Niveau 2 en 3 duren respectievelijk 2 om 3 jaar en leidt studenten op om direct te kunnen functioneren in het bedrijfsleven. Niveau 4 duurt 4 jaar en geeft studenten een dusdanige bagage dat naadloos aansluit op het niveau van het tertiair onderwijs (hbo/universitair).