DNA-voorzitter zet HI-minister Sapoen in problemen

DNARaymond Sapoen, minister van Handel en Industrie (HI), had gisteren mogelijk zijn moeilijkste dag in De Nationale Assemblee (DNA). Hij moest namelijk concreet antwoord geven op een vraag van het college of de regering het goed vindt dat er in Paramaribo goudverwerkingsbedrijven opgezet worden. ‘Minister, dat hebben we u niet gevraagd. U moet met ja of nee antwoorden’, klonk het helder vanuit de microfoon van DNA-voorzitter Jenny Simons, toen Sapoen tijdens de beantwoording een andere richting opging. Sapoen legde in eerste instantie het parlement uit dat goudverwerkings- en goudopkoopbedrijven en spuitinrichtingen niet vergunningplichtig zijn. Echter was niet dat wat Simons en de DNA-leden wilden horen.
‘We moeten vandaag een antwoord hebben van de regering over dit vraagstuk. Daar u als minister de regering vertegenwoordigt, moet u het parlement nu antwoorden. Het gaat om kwikvergiftiging’, zei Simons aan Sapoen. Toen Sapoen in zijn tweede poging weer het algemene pad opging, onderbrak Simons hem weer. ‘Minister, we willen concreet antwoord: ja of nee. Als het ja is, dan is dat het beleid van de regering. Als het nee is, moeten er dan wetten gemaakt worden hiertegen’, verduidelijkte Simons.
In zijn derde poging vroeg Sapoen de DNA-voorzitter of hij toch een algemene beschouwing mocht geven. Zijn lang verhaal kwam erop neer dat er een evenwicht moest zijn tussen bedrijvigheid en woongenot. Ook gaf hij aan dat de regering bezig is met een industriecorridor, waarlangs bedrijven zich kunnen gaan vestigen. Op de concrete vraag van Simons kon hij alleen zeggen dat hij eerst met de andere ministeries die raakvlakken hebben met het vraagstuk, wil consulteren.
Simons gaf van haar kant aan dat burgers niet bewust zijn van wat voor vergif er hangt in de lucht boven Paramaribo, afkomstig van de goudverwerkingsbedrijven in het centrum van de stad. ‘Ik zie dat de minister mijn vraag toch niet heeft of kan beantwoorden’, zei Simons. Ruth Wijdenbosch van de NPS vond dat de president deze vraag moest beantwoorden, maar daar hij niet komt opdagen in het parlement, kan hij dat ook niet doen. ‘Buikpijn, kriebels in je buik, braken, hoofdpijn, duizeligheid en brandende ogen’, zijn volgens Wijdenbosch enkele van de mogelijke reacties van blootstelling aan met kwik vervuilde lucht.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!