Binnenkort de proclamatie van een nieuwe politieke partij

DFRTDFGOp zaterdag 28 september heeft de heer Waldi Nain (ex-minister; ex- mulodirecteur en coördinator verkiezingscampagne van de Pertjajah Luhur in 2010) in zijn partijcentrum aan de Ringweg (zijstraat van de Kraw Krawstraat) een persconferentie belegd met zijn kaderleden. Op de persconferentie heeft hij aangekondigd dat binnenkort de proclamatie van een nieuwe politieke partij zal plaatsvinden met als naam “Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO)”. Ruim 250 tot 300 leden uit de verschillende districten waren op deze persconferentie aanwezig. Hij heeft geen bussen ingezet om de leden te transporteren, maar de leden zijn met eigen vervoer, spontaan, getogen naar het partijcentrum om naar de boodschap van de voorzitter te luisteren.
De grondwet van de Republiek Suriname
Volgens de voorzitter van de PDO, de heer Waldi Nain, heeft hij als Surinamer van zijn democratisch recht gebruik gemaakt. Dit democratisch recht is verankerd in de grondwet. In artikel 53 van de grondwet staat duidelijk dat elke burger de vrijheid heeft om een politieke organisatie ( politieke partij ) op te richten. Volgens de voorzitter van de partij is het initiatief genomen door leden die zeer gedemotiveerd en teleurgesteld zijn in bepaalde politieke partijen die in de regering zitten. Deze teleurgestelde leden hebben als het ware een grote druk op hem uitgeoefend om een nieuwe partij op te richten. Daar hij altijd een dienaar van het volk is geweest en nog steeds voor het volk werkt, heeft hij geen seconde getwijfeld om deze uitdaging te aanvaarden. Met zijn politieke vrienden begon hij voorbereidingen te treffen om een nieuwe politieke partij op te richten. De hele voorbereiding heeft ruim een jaar geduurd en nu is het zover dat binnenkort de proclamatie van de PDO (een echte volkspartij) een feit wordt.
Teleurgesteld in zijn vorige voorzitter
De heer Waldi Nain heeft een zeer droevig verhaal verteld hoe hij slachtoffer is geworden door meneer Salam Somohardjo (zijn voorzitter) blindelings te geloven. Hij heeft de aanwezige leden verzekerd dat hij in alle districten, in alle ressorten en ook in alle wijken de kiezers in alle eerlijkheid zal vertellen, met documenten, wat hem overkomen is door toedoen van de heer Salam Somohardjo. Intussen is de heer Salam Somohardjo al in actie gekomen tegen Waldi Nain. Daar de heer Waldi Nain al in de politieke arena zit, zal het de heer Salam Somohardjo niet lukken om hem politiek klein te krijgen.
Nieuwe concurrent van de Pertjajah Luhur
De heer Salam Somohardjo is een ervaren politicus en ook een goede mobilisator. Vanaf 1974 heb ik de heer Paul Salam Somohardjo van dichtbij meegemaakt. Het is de heer Salam Somohardjo gelukt om de KTPI ( de grootste Javaanse politieke partij van weleer) politiek “klein” te krijgen. De heer Salam Somohardjo heeft na de verkiezingen van 2005 zaken goed ingezien en hij heeft een beleid ontwikkeld om D-21 (van drs. Soewarto Moestadja) en de Pendawalima (van mr. Raymond Sapoen) in de Pertjajah Luhur te laten integreren. Door de integratie is de Pertjajah Luhur een grote politieke partij geworden.
Met de integratie van D-21 (van drs. S. Moestadja) en de Pendawalima (van mr. R. Sapoen) is de Pertjajah Luhur (later Volksalliantie ) in 5 jaren gegroeid van 17.127 stemmen (2005) naar 30.940 stemmen (2010). In deze 30.940 stemmen zitten ook stemmen van de UPS, PSV en Trefpunt 2000 van de dokter Arti Jessurun. De Volksalliantie is met ongeveer 80% gegroeid. Ondanks de groei van 80% is de Volksalliantie met slechts één (1) zetel gegroeid van 5 (in 2005) naar 6 (in 2010). Lees boek “De dynamiek in de politiek”.
Welk gevaar vormt de PDO voor de Pertjajah Luhur?
Indien het de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) van de heer Waldi Nain lukt (zuiver rekenkundig bekeken op basis van de afgelopen verkiezingen van 2010) 200 stemmen van de Pertjajah Luhur in Commewijne af te pakken bij de verkiezingen van 2015, dan is de kans bijzonder groot dat de PL de tweede zetel in Commewijne verliest. Zo kan ik verder doorgaan. Pakt de PDO 300 stemmen van de Pertjajah Luhur in Saramacca af, dan is de ene zetel van de Pertjajah Luhur in Saramacca ook weg. Lukt het de PDO 500 of 550 stemmen van de Pertjajah Luhur in Nickerie af te pakken, dan is die ene zetel van meneer Salam Somohardjo in Nickerie ook weg. Resumerend kan ik nu stellen (zuiver rekenkundig bekeken) dat de Pertjajah Luhur de tweede zetel van Commewijne en die ene zetel in Saramacca en ook die zetel van Nickerie heel gemakkelijk kan kwijtraken. De grote Pertjajah Luhur kan heel gemakkelijk terugvallen van 6 naar 3 zetels. De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) is niet groot volgens Salam Somohardjo, maar heeft wel de potentie (met een beetje inspanning) de grote, machtige Pertjajah Luhur te reduceren met 50%.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!