Schadevergoeding na bedrijfsongeval

Ik schreef op 12 september 2013 een artikel over “Schadevergoeding na verkeersongeval Bromfietser Vlier”. De kranten van 1 oktober maken melding van een bedrijfsongeval in het Psychiatrisch Centrum Suriname te Paramaribo, waarbij de 33-jarige Anielkoemar Khargoe zou zijn overleden ten gevolge van een elektrische schok. Dit gebeurde tijdens de uitvoering van technische werkzaamheden in een ruimte waar er hydrofoors zijn geplaatst. Wederom is de vraag of in deze de werkgever al dan niet een overheidsinstelling aansprakelijk kan worden gesteld voor schade ten gevolge van het voornoemd bedrijfsongeval. In het algemeen geldt “een ieder is verantwoordelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad heeft veroorzaakt, maar de schade welke door zijn nalatigheid is veroorzaakt”. In het Burgerlijk Wetboek is deze bepaling weer gekoppeld aan een andere bepaling in de wet.
Die andere bepaling luidt: “De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen, waarin en waarmede hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden, alsmede omtrent het verrichten van de arbeid zodanige regelingen te treffen, dat de werknemer tegen gevaar voor lijf….. beschermd is”. Zijn de verplichtingen niet of niet deugdelijk nagekomen, dan is de werkgever gehouden tot vergoeding van de geleden en nog te lijden schade. De bewijslast rust op de werkgever en niet op de werknemer. De werkgever o.a. via inspectierapporten / Arbeidsinspectie, moet bewijzen dat hij alles heeft gedaan om dergelijke bedrijfsongevallen te voorkomen en dat er sprake is van grove schuld van de werknemer of van overmacht. Zie in dit verband Veiligheidswet 1947.
De kranten melden dat uit het voorlopig onderzoek gebleken is dat er water op de vloer van de werkruimte was. Hoe komt het water op de vloer? Hoe zijn de elektrische installaties en de hydroforen beveiligd ? Zijn er zichtbare instructies geplaatst tegen eventuele gevaren ? Is aan de werknemer extra beschermd kleding/ schoeisel aangereikt, minimaal geadviseerd? Om maar een paar vragen op te roepen. Niet alleen bedrijven als werkgever, maar ook overheidsinstellingen of semioverheidsinstellingen kunnen voor schade ten gevolge van hun onrechtmatige daad aansprakelijk worden gesteld. Het causaal verband tussen daad en schade moet dan wel duidelijk worden bewezen.
Wie komen in aanmerking voor schadevergoeding ?
De verplichting tot uitkering van de schade is geregeld in de Ongevallenregeling 1947.
In ieder geval de achterblijvende echtgenoot en zijn kinderen, die door de overleden werknemer werden verzorgd komen in aanmerking voor een schadeloosstelling.
Daarnaast, de medische kosten, de begrafeniskosten en eventueel kosten van de advocaat.
Mr. drs. T. Bissessur (advocaat Suriname / Nederland)

error: Kopiëren mag niet!