Met als thema sexuele diversiteit en gelijkheid op de werkplek wordt de de coming out week, Out @ Su voor Lesbiennes, Gays, Bisexuelen en Transgenders (LBGT) in Suriname gehouden. De aktiviteiten worden van 4 tot en met 11 oktober georganiseerd door het LBGT Platvorm Suriname, het overkoepelend orgaan van organisaties die werken binnen de LBGT gemeenschap. Dit jaar is het doel van deze week is om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken onder de werkende klasse.
Het platvorm heeft ervoor gekozen om de werkplek speciale aandacht te geven omdat in de realiteit van alledag lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LBGT) in Suriname nog steeds gediscrimineerd worden op basis van hun seksuele oriëntatie, gender-identiteit of gender-uiting. Het is daarom de hoogste tijd om zaken als wederzijds respect, professionaliteit, menswaardigheid en wederzijds begrip te bespreken. Dit geldt voor zowel formele regels als informele omgangsvormen. Formele behandeling heeft te maken met het vaststaande, geldende beleid en wet- en regelgeving. Bij de meeste bedrijven – op Staatsolie na – kunnen de partners van LGBT-werknemers geen aanspraak maken op secundaire arbeidsvoorzieningen en/of het pensioen. CAO’s zijn niet op zo’n manier geformuleerd dat iedere werknemer met een duurzame relatie (met een partner van hetzelfde óf het andere geslacht) aanspraak kan maken op voorzieningen zoals een zorgverzekering of een pensioen. Werkgevers zouden daarom kritisch moeten kijken naar hun CAO’s en beleidsmaatregelen. Zijn de rechten van álle werknemers wel gewaarborgd of wordt een bepaalde groep mensen (onbewust) uitgesloten en gediscrimineerd?
Het is de derde keer dat in Suriname de coning out activiteiten georganiseerd worden in verband met de Nationale ‘Coming Out Dag’ die internationaal op 11 oktober gevierd wordt. Voor de groep LGBT’ers die nog niet openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen wil het platvorm een voorbeeld zijn en laten zien dat het oké is om te zijn wie je bent. De organisatie hoopt dat dit bijdraagt in hun eerste stap naar zelfacceptatie.
Diverse bedrijven zijn gevraagd in deze periode mee uit de kast komen door de regenboogvlag, het internationale symbool voor hoop, verlangen, trots en diversiteit van de
LGBT gemeenschap, uit te hangen. Door deze ondersteuning laten bedrijven en organisaties
aan hun LGBT werknemers en (toekomstige) klanten zien dat zij hen accepteren
en waarderen en zien als gelijkwaardige burgers. Daarnaast wordt aan participanten sympathisanten gevraagt om tijdens deze dagen iets roze te dragen, om zo te laten zien dat zij zien dat zij LGBT vriendelijk zijn en hun zus, broer, familielid, vriend, vriendin, of collega niet alleen tolereren maar accepteren zoals zij zijn.
Er staan ook andere activiteiten op het programma zoals een informatie stand op het veerplein in Commewijne van 10.00 – 14.00 op zaterdag 5 oktober 2013, een discussieavond op gebied van sexuele diversiteit en gelijkheid op de werkvloer op Maandag 7 Oktober van 19.30 tot 21.30 in Theater Unique en een gezellige talenten avond/receptie op woensdag 9 oktober. Hoogte punt van alle activiteiten is de loop op Vrijdag 11 oktober 2013 door de straten van Paramaribo. Dan zal er vanaf Zus & Zo gelopen worden. De loop wordt afgesloten met een manifestatie.