De westerse hypocrisie

Recentelijk dreigde het conflict in Syrië internationaal uit te lopen op een 3e Wereldoorlog. De aanleiding hiervoor was het al dan niet door Syrië inzetten van gifgassen tegen de rebellen in dat land. Het bewijs als zouden regeringstroepen zich hieraan hebben schuldig gemaakt, wordt door vele internationale spectators betwist, zo niet de werkarmen van de Verenigde Staten van Amerika en haar bondgenoten die dreigden met militair ingrijpen. De bondgenoten van Syrië, zijnde Rusland, China en Iran, verzetten zich in woord en daad tegen die voornemens. Ter elfder ure werd door meesterlijk diplomatiek optreden van met name Rusland en Iran erger voorkomen. Dit alles leidde onlangs tot een unaniem aangenomen resolutie van de VN-veiligheidsraad, waarin staat dat Syrië voor 1 juli volgend jaar zijn chemische wapens moet vernietigen. Vanaf 1 november a.s. moet het land beginnen met de ontmanteling van de productiefaciliteiten ervan, terwijl wapenexperts van de internationale organisatie tegen chemische wapens (OPCW) onbeperkt toegang krijgen tot Syrië en diens wapenfabrieken. Het gaat niet alleen om de faciliteiten die Syrië heeft aangewezen als wapenfabrieken, maar ook om alle locaties die andere staten hebben aangemeld als verdacht.
Indien Syrië niet meewerkt aan de uitvoering van deze resolutie, zal dat leiden tot het toepassen van hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties dat voorziet in de aanname van een nieuwe resolutie.
Synchroon aan deze geopolitieke ontwikkelingen, kunnen in één adem door, de namen van Iran, Palestina en Israël worden toegevoegd. Deze landen vormen namelijk een onlosmakelijk geheel met de permanente oorlogsdreigingen in het Midden Oosten. “De president van de Verenigde Staten van Amerika houdt voor het eerst sinds 1979 een historisch gesprek met het staatshoofd van Iran”, zo koppen internationale krantenberichten over een telefoongesprek tussen Obama en Rohani in de marge van de VN-vergadering in New York. Onderwerp van gesprek: het nucleaire programma van Iran. Volgens Rohani zijn de nucleaire activiteiten van Iran alleen bedoeld voor het vreedzaam opwekken van kernenergie. Obama echter zweert bij hoog en laag dat Iran bezig is met het fabriceren van kernwapens. Herkennen wij deze leugen nog van Irak, waar trots grove beschuldigingen die tot de slachting van meer dan 1 miljoen burgers leidde, geen enkel kernwapen werd aangetroffen?
De wensen van Iran zijn duidelijk. Het land wil dat de sancties tegen Iran worden opgeheven. Diverse strafmaatregelen zouden de economie van het land namelijk ernstig schaden. Iran staat hoog op de agenda voor een ontmoeting van aanstaande maandag tussen Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die net als Obama suggestief vreest dat Iran kernwapens ontwikkelt. Een land dat bij voortduring de zijn omringende landen bestookt met vijandige verdachtmakingen, militaire provocaties en zelfs wapentuig, dat ongestraft honderden duizend Palestijnen met groot machtsvertoon en gesteund door westerse landen onder leiding van de VS, de dood injaagt. Het land dat andermans grondgebied bezet houdt en onrechtmatig annexeert dient het zwijgen opgelegd te worden. De Algemene Vergadering heeft sinds de oprichting, honderden resoluties tegen Israël aangenomen, waarvan de bekendste resolutie 3379 was, die Zionisme gelijkstelde aan racisme, imperialisme, discriminatie en fascisme.
Ook de Veiligheidsraad veroordeelde tientallen keren Israëls daden en heeft in totaal meer dan honderd resoluties over Israël en het Midden-Oostenconflict aangenomen. Ruim een derde van de resoluties over Israël werd door een vetostem van de collaborerende VS tegengehouden. Naast de talloze veroordelingen van Israël door de Algemene Vergadering van de VN, gaan ook veel van de resoluties van de VN Mensenrechtencommissie over het veroordelen van Israëls daden tegen de menselijkheid.
Het hypocriete in dit geheel is nog het feit dat Israël, trots alle VN-veroordelingen geen haar gekrenkt wordt bij negatie daarvan. Geen duimbreed in de weg wordt gelegd bij niet alleen het ontwikkelen van nucleaire programma´s, maar bewezen, ook beschikt over vernietigende kernwapens. Geen enkele sanctie wordt in dit verband toegepast, noch inspecties door wie dan ook op dat grondgebied uitgevoerd. Israël doet met de ondersteunende kracht van haar westerse bondgenoten ongestraft wat haar belieft en de wereldgemeenschap dient het hoofd te buigen.
Het moet daarom dan ook duidelijk zijn: zonder een fundamentele verandering van het onderhavige meten met twee maten, zal er nooit vrede zijn in deze regio en noch minder elders in de wereld waar moslims en andere waarachtige democraten protesteren en anderzijds die zich tegen dit onrecht keren en vergeldingsacties uitvoeren.
Ceuta 28 september 2013
Roy Raymond de Miranda

error: Kopiëren mag niet!