In het kort geding dat de Colombiaanse kapitein en de 5 Venezolanen aangespannen hebben tegen het Openbaar Ministerie c.q. de Staat Suriname, was gisteren de beantwoording vanuit de zijde van het OM. Dit orgaan meent dat binnen de grenzen van wet- en regelgeving gehandeld is wat betreft de verkoop van de Venezolaanse boot. Ook wordt vermeld dat de 75.000 liter diesel aan boord van de boot smokkelwaar was, omdat de facturen van herkomst van de diesel niet aangetoond konden worden.
Er worden ernstige kanttekeningen geplaatst rond de verkoop van de boot. Dit mede gelet op het feit dat de kapitein van Colombiaanse afkomst, die slechts de Spaanse taal machtig is, een stuk in het Nederlands onder zijn neus gedrukt kreeg om te ondertekenen. Later bleek dat hij hiermee afstand had gedaan van de boot. ‘Hoe kan hij afstand doen van de boot? Die was niet eens van hem. De eigenaar van de boot die ook Colombiaan is, is nu in Suriname aangekomen’, vertelt een bron aan Dagblad Suriname. De bron zegt dat het OM niet heeft ontkend dat de boot verkocht is. ‘Het OM zegt binnen de grenzen van de wet gehandeld te hebben, terwijl de verkoop niet via de normale procedures maar heel mysterieus heeft plaatsgevonden. Er is nooit een bekendmaking geweest over de veiling van de boot. Noemen zij dit ‘binnen de grenzen van wet- en regelgeving’, vraagt hij zich verbouwereerd af.
Het is te verwachten dat de komende week uitspraak komt in deze zaak. Als eis is gesteld dat de verkoop van de boot inclusief de 75.000 liters aan boord, wordt teruggedraaid. Ook is een spoed kort geding ingediend om het verblijf van de zes zeelui te verlengen zodat zij als getuigen gehoord kunnen worden in het rechtsproces. ‘Want het moment dat de zes mannen op het vliegtuig worden gezet, heeft het kort geding geen spoedeisend karakter meer. Dit wordt dan niet ontvankelijk verklaard. Het komt dan in een bodemprocedure terecht. Dit zal dan jaren duren’, weet de bron. Er wordt alles aan gedaan om de 6 mannen in Suriname te laten verblijven totdat er een rechterlijke uitspraak is.
Dagblad Suriname sprak ook met de hoogste bieder. Hij bood aan de boot te kopen voor USD 175.000. De boot is uiteindelijk verkocht voor een bedrag van USD 150.000 inclusief de 75.000 liters aan boord. ‘Ik begrijp de mensen niet. Ik betaal USD 25.000 meer en ik kom niet in aanmerking om de boot te kopen. En de president die zegt dat de staatskas geen geld heeft.’ De persoon maakte contact met de functionaris belast met economische delicten. Aan hem was voorgehouden dat de hoogste bieder in aanmerking zou komen. ‘De chef zei tegen mij dat de officier, dus de mevrouw van het parket, heeft beslist dat de boot voor USD 150.000 werd verkocht met olie en al.’ Slechts de hoeveelheid olie vertegenwoordigt al een waarde van enkele honderden duizend USD. ‘De taxatiewaarde van de boot zonder olie aan boord is tussen de USD 300.000 en USD 400.000.’
Asha Gajadien-Bhagwat