Vol geladen houttrucks vormen een gevaar

De overvolle houttrucks vormen een gevaar voor het verkeer. De voorzitter van de truckhoudersbond, Nizaam Ozir, uitte zijn misnoegen tegenover Dagblad Suriname. Hij zegt dat er een regeling is getroffen, welke inhoudt dat de houtblokken niet boven het dak van de truck mogen uitsteken. Ook mag de lading niet meer dan 3 meter uitsteken. Ozir zegt dat gebleken is dat men daar geen rekening mee houdt. Hij heeft houttrucks gezien met uitstekende lading van wel 6 meters. Verder zegt hij dat de controlepost van Zanderij er niet op let. Het vastgestelde toegestane laadvermogen is 8 ton en niet meer. Maar Ozir is daar geen voorstander van. Hij stelde voor dat het maximale gewicht aan de hand van het aantal cubs berekend moet worden. De leden van de truckhouders die zand vervoeren willen vergaderen, omdat zij ontevreden en oneens zijn met het maximaal toegestane gewicht. De beveiliging van de houtblokken geschiedt eerst door de stalen buizen die aangebracht zijn aan de trucks. Verder wordt het hout gebonden met kettingen of belts. Ozir zegt dat de wegen versterkt moeten worden en dat ze moeten voldoen aan internationale standaarden. Als bij controle blijkt dat het gegeven asdruk is overschreden, dient men voor het verschil te betalen.
Districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, geeft te kennen dat zij de trucks wel ziet op de Afobakaweg. Ze geeft aan dat het commissariaat dat niet kan aanpakken, vanwege het tekort aan attributen. Tot nu toe handhaven zij maatregelen en dat is dat de houttrucks na 18:00 uur niet meer mogen doorrijden. Ook de trucks met ver uitstekende lading zijn door haar opgemerkt. Zij heeft daarom afspraken met de plaatselijke politie om deze trucks staande te houden. Ook zegt Pinas dat er een goede samenwerking is tussen de dc-kantoren van Brokopondo en Para. De districtscommissaris zegt dat zij zelf heeft meegemaakt dat ondernemers hout transporteren in containers. Zij vindt dit tot nu toe de veiligste manier om hout te transporteren. Dit zag ze bij een Chinees bedrijf dat hout transporteert van Atjoni en Brokopondo. Mw. Pinas benadrukt wel dat het transporteren van rondhout via water moet geschieden. De vrachtwagens rijden de wegen kapot. De Afobakaweg is nog geen 3 jaar geleden geasfalteerd en op vele plaatsen zijn er al tekenen van verzakkingen. De dc werkt samen met de regering om tol te heffen bij vooral de bruggen.
De districtscommissaris van Para, Jerry Miranda, zegt dat een collectief van dc’s bezig is om te letten op de houttrucks. De richtlijnen in zijn district geeft hij zelf. Hij zei ook dat zwaar transport gepaard gaat met Openbare Werken, want als de wegen kapot gaan, is het telkens weer OW die het moet repareren. De hoogte bepaalt niets zegt de dc, want het heeft niets te maken met de asdruk. De nieuwe wegen die aangelegd worden, verdragen een asdruk van 13 ton. Hij zei ook dat het nergens ter wereld zo is dat de wetgeving zich aan jou zal aanpassen. De wetten van de jaren 50 en 60 worden nog steeds gehanteerd, maar zijn nu onderhevig aan verandering. Het transport van zwaar materieel is door Miranda aangepast voor het weekend. Er mogen geen trucks zwaarder dan 4 ton in het weekend over de weg rijden. Door de week mogen de trucks na 18:00 uur niet verder rijden. De dc zegt aan dat een groep houttransporteurs wel gehoor geeft hieraan.

error: Kopiëren mag niet!