Een speld in een hooiberg: vrouwen die taxi rijden

1 Spelden in een hooiberg vrouwen op de taxiJe kunt ze praktisch op de vingers van een hand tellen, de vrouwelijke taxichauffeurs in Paramaribo. Als we rondbellen om te vragen hoeveel er in dienst zijn, lijkt het spelden zoeken in een hooiberg. Het zijn voornamelijk mannen die dit beroep overheersen. We zaten bij Moniek in de taxi die ons vertelde dat ze ooit een eigen bloemenzaak had. “De zaak liep gewoon niet meer en ik heb besloten dit te gaan doen. Er moet toch geld in het laatje komen? Ik doe het nu 3 maanden en het is erg leuk. Ik kom overal, zie veel plaatsen.” Dat het een mannenwereld is, maakt Moniek niet zo veel uit. “Iedereen moet gewoon werken, of het nu man of vrouw is, toch? We zijn nu hier met 3 vrouwen in het team.” Als vrouw voelt ze zich wel veilig. Ze werkt voornamelijk overdag. “Bij de Hermitage Mall nemen we geen buitenlijnen. Mensen bellen ons niet, maar lopen naar ons toe. Dan kunnen we dus zelf screenen.”
Bij taxibedrijven die wel buitenlijnen aannemen, worden er andere maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen. Mireille is telefoniste bij Ulstrel Taxi en vertelt dat ze 2 vrouwelijke collega’s heeft. “Ik vind dat ze echt durven, maar ik vind het wel stoer, zeker omdat ze ook in de avond werken.” Ook voor haar is veiligheid een belangrijk punt wat te wensen overlaat, voornamelijk door het gedrag van klanten. “Soms heb je gewoon klanten die uit de maat gaan. Laatst was er iemand die een taxi wilde, maar die waren toevallig allemaal uitgereden. Hij is toen hierheen gekomen en net op dat moment waren er twee terug gekomen. Die man is toen uit boosheid het hok ingestormd en heeft praktisch de tafel omver gesmeten. Dat kan natuurlijk niet.”
Voordat de vrouwelijke chauffeurs uitrijden, mogen ze eerst screenen. “Ze kijken waar het adres is en bepalen dan of ze erheen willen of niet. Mocht het zo zijn dat ze zijn uitgereden en aangekomen op het betreffende adres blijkt de zaak niet te vertrouwen, dan mogen ze terugkeren. Dan worden anderen ernaar toe gestuurd. Ze worden pertinent niet uitgezonden als het gaat om groepen mannen die ergens moeten worden opgehaald.”
Ook bij andere taxibedrijven wordt er extra gelet op de veiligheid van vrouwen in het bedrijf. Harold is de telefonist bij Tourtonne Taxi en heeft 2 vrouwelijke collega’s. “De dames gaan niet naar alle ritten. Ze mogen screenen en weigeren. En we sturen ze niet naar bijvoorbeeld plekken als een bar waar de kans groot is dat ze een man, soms meerdere, moet(en) ophalen die onder invloed is (zijn) van alcohol.” Volgens hem is het niet zo dat de vrouwen een voorkeursbehandeling krijgen van gasten en meer verdienen. ”Integendeel, klanten willen altijd minder betalen en daar hebben zij ook gewoon mee te maken.”

error: Kopiëren mag niet!