Venezolaanse boot op mysterieuze wijze verkocht door OM

Een Venezolaanse boot die de Surinaamse wateren was binnengevaren, is op mysterieuze wijze verkocht door het OM. De boot werd door de maritieme politie in beslag genomen op verdenking van smokkel. De 5 bemanningsleden en de kapitein werden voor enkele dagen achter slot en grendel geplaatst. Aan de kapitein, die slechts de Spaanse taal machtig is, werd zonder tussenkomst van een tolk gevraagd om een stuk te ondertekenen. Hij plaatste niets vermoedend zijn handtekening. Achteraf blijkt dat hij als zogenaamde eigenaar parafeert om afstand te doen van de boot. Na de gevangenneming bleek dat de boot verkocht was, terwijl de buitenlanders nog in de cel zaten. Aan hen werd door de justitiële autoriteiten gevraagd Suriname zo snel mogelijk te verlaten. Hun tickets waren al in orde. De buitenlanders weigeren te vertrekken en eisen dat de boot hen weer toekomt. Ze willen een rechtszaak aanhangig maken. Deze informatie verkreeg Dagblad Suriname van zijn bron.
Op 16 augustus 2013 bevond de boot zich in Surinaamse wateren met aan boord duizenden liters diesel. Volgens de bemanningsleden betrof het geen smokkelwaar, maar ze kunnen niet aangeven wat de bestemming was van de olie. Volgens hun informatie zou de olie verkocht worden in Suriname aan geïnteresseerden. De bron vermeldt eveneens dat de bemanningsleden een boete opgelegd hadden gekregen van USD 15.000 door de politie. Deze boete zou zijn betaald zonder hun medeweten. Door wie dat is geschied, is nog steeds een vraagteken. De bron beweert dat er ‘een vreemd, vies spel is gespeeld’. De bemanningsleden hebben een rechtszaak aanhangig gemaakt en eisen dat de verkoop van de boot wordt teruggedraaid. De eigenaar van de boot arriveert over enkele dagen in Suriname.
De informant geeft verder mee dat het geld voor het kopen van de boot op het politiebureau is betaald. Er zou contant een bedrag zijn neergeteld van USD 150.000, inbegrepen de duizenden liters olie aan boord. De boot met lading zou een waarde hebben van miljoenen US dollars. De boot inclusief de olie is opgekocht door een persoon die in de benzinebranche actief is en over eigen ondernemingen beschikt.
Dagblad Suriname sprak ook met een persoon die geïnteresseerd was in de koop van de boot. Het verbaasde hem heel erg dat in dit geval de boot voor de laagste bieder is verkocht. ‘Meestal kiest men voor de hogere bieder. Maar hier is het juist omgekeerd aan toe gegaan.’ Hij beweert dat er ‘onder tafel’ enorm veel geld is gesmeten met de verkoop van de boot die onderhands heeft plaatsgevonden. ‘Want ik heb nergens een bekendmaking gelezen dat een boot door het OM wordt verkocht. Die zou in feite op de veiling moeten gaan en de hoogste bieder krijgt de boot.’ Deze persoon noemde de naam van een mevrouw op het parket van de procureur-generaal die als tussenpersoon is opgetreden bij het verkopen van de boot. Het Openbaar Ministerie was niet bereikbaar voor commentaar om duidelijkheid te verschaffen over deze kwestie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!