Minister Adhin herevalueert protest omstreden biologieboek

Minister Adhin herevalueert protest omstreden Bioologie boekMinister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zal een herevaluatie plegen van alle protesten die geuit zijn tegen het omstreden biologieboek voor het middelbaar onderwijs. Hij zei dat het biologieboek al door verschillende sectiegroepen is bekeken en goedgekeurd voor de scholen. In mei 2013 hebben de directeuren van de scholen vergaderd over het boek en de overdracht van de leerstof. Het boek met schokkende naaktplaatjes en obscene woordjes belandde begin dit jaar na distributie per ongeluk landelijk bij de 12-jarige eersteklassers van de muloscholen waaronder ook Commewijne.
Districtsraadslid Marlon Budeke van Commewijne bracht deze kwestie aan het licht. Budeke die namens alle leden van de districtsraad van Commewijne spreekt, zegt dat de huidige bewindsman er goed aan zou doen het boekje volledig uit het onderwijssysteem te halen en dus ook niet te distribueren voor het middelbaar onderwijs. De inhoud druist in tegen de culturele gewoonten van Suriname.
In een brief van 10 april 2013 schreef Budeke naar de toenmalige minister Shirley Sitaldin om de gedistribueerde boeken “Biologie voor jou” weer op te halen. Hij uitte in deze brief zijn misnoegen over de leerstof die in het boek voorkomt. De reactie van Sitaldin was dat er waarschijnlijk een fout was gemaakt. Budeke zei dat het boek landelijk verstrekt is aan muloscholen, terwijl er met grote letters op het kaft staat dat het bestemd is voor havo/vwo.
Het besluit van het intrekken van deze boeken komt voornamelijk van ouders, leerkrachten en de leden van de districtsraad van Commewijne. Budeke gaf ook aan dat de leerkrachten van Saramacca, Nickerie en Paramaribo niet weten hoe zij de leerstof moeten presenteren aan de leerlingen. Het gaat om een werkboek. In het boek is opgetekend hoe seksuele handelingen gepleegd moeten worden. Budeke vindt dit boek niet gepast. Hij legde daarbij het accent op de kinderen van vooral de 1ste en de 2de klas mulo, want het betreft vaak 11- en 12-jarige kinderen.

error: Kopiëren mag niet!