‘Geen overschot aan advocaten’

Er is geen sprake van een overschot aan advocaten zoals men denkt. Hoewel de markt goed voorzien is met 158 advocaten, is dat volgens mr. Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten, niet genoeg om de 10.000 tot 15.000 rechtszaken adequaat af te handelen. Er zijn onder andere strafrechtelijke en civiele zaken. Deze zaken worden in het kantongerecht behandeld. Ook zijn hierin meegerekend de zaken die in hoger beroep worden behandeld door het Hof van Justitie. Elke advocaat behandelt per jaar gemiddeld 200 tot 300 zaken. Er is dus sprake van een zekere ontwikkeling van het rechtsbewustzijn. Wel zegt Marica dat er slechts 19 rechters zijn om die 10.000 tot 15.000 zaken af te handelen, wat bijlange na niet genoeg is. De ideale hoeveelheid aan rechters is ongeveer 45. Pas dan zullen zaken veel sneller verlopen.
Het is gebleken dat cliënten het verschil niet kennen tussen een jurist en een advocaat. Meester Marica zei dat het simpel is. Een jurist is iemand die de theorie van rechten aan de universiteit heeft gestudeerd. Daarentegen is een advocaat, een jurist die toegelaten is door het Hof van Justitie om te procederen. Dus dat zo iemand voor een rechter mag optreden als jurist.
Volgens mr. Marica is de accommodatie waar men bij rechtszaken moet werken alles behalve goed te noemen. Er is een heel gebrekkige accommodatie bij strafzaken. Hierdoor kan de advocaat bij een cellenhuis niet gemakkelijk en vrij communiceren met zijn cliënt. Alleen op de post Duisburg en Santo Boma is het redelijk, maar daar houdt het ook op. Nergens anders is dat het geval.
De rechters zijn vanaf medio augustus 2013 in reces, hetgeen betekent dat er geen zittingen gehouden worden. Verdachten die momenteel dus zijn aangehouden, moeten hierdoor geduld betrachten. Het reces werkt in het nadeel van degenen die binnen zijn in afwachting op het moment dat zij voor de rechter moeten verschijnen. Per 1 oktober 2013 vinden de rechtszittingen weer normaal voortgang.

error: Kopiëren mag niet!