Minov pakt tekort onderwijsinspecteurs nieuw schooljaar aan

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) wil het landelijk tekort aan onderwijsinspecteurs nog voor de aanvang van het nieuwe schooljaar tot het verleden laten behoren. Minov’s waarnemend directeur Kenneth Biervliet zegt dat er nog minstens 5 nieuwe inspecteurs nodig zijn op voj- en 3 op vos-niveau. Het tekort is het meest voelbaar op deze niveaus, zegt de Minov-topman. Op glo-niveau is het inspectieapparaat bemand met 35 inspecteurs, wat een redelijke bezetting is volgens Biervliet. Maar ook daar zit een zorgpunt, met name in de onderbouw.
Het kleuteronderwijs heeft met een bezetting van 2 krachten, namelijk nog onvoldoende inspecteurs. De inspectie is een van de apparaten die de kwaliteit van het onderwijs moet bewaken. Het Minov had na een leegloop van enkele jaren terug een korps van 40 inspecteurs in 2012 weten te krijgen. Op glo-niveau werd de bezetting opgetrokken van 17 naar het aantal van 38, op voj-niveau werd de bezetting gebracht naar 7 en op vos-niveau werd het opgetrokken van 1 naar 3 inspecteurs.
Een aantal van de getrainde groep van 2012 verliet dit jaar weer de dienst, daar de rechtspositie van onderwijsinspecteurs niet goed geregeld is in het Fiso-systeem. De overstap van klasseleerkracht naar de inspectiedienst heeft als gevolg dat zij als bureauambtenaar minder gaan verdienen. De Bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO) praat over een vermindering van bijkans SRD 1000 bij enkele leerkrachten, die waren overgestapt. De BIO heeft de nadelige rechtspositie aangevochten, maar heeft nog geen resultaat weten te bereiken.
De enige compensatie die de inspecteurs hadden, namelijk een 7% (Aslas-) toelage werd met de invoering van Fiso afgebouwd. De Aslas-regeling moest het verlies aan een aantal onderwijsgerelateerde toelagen en vakantiedagen compenseren. Het Minov heeft sinds deze week een sollicitatieoproep in de kranten voor de functie van onderwijsinspecteur.

error: Kopiëren mag niet!