Marktmeester wil verhoging standtarief

IFSinds het aantreden van de nieuwe marktmeester, Stephanus Korendam, zijn er nieuwe regels geïmplementeerd op de markt. Korendam heeft in commissieverband medegedeeld dat de standgelden verhoogd moeten worden, maar het concept is nog niet aan de RO-minister voorgelegd hetgeen betekent dat er nog geen verhoging is. Zo’n commissie is samengesteld door de minister om onderzoek te verrichten en het resultaat te presenteren. Korendam is ook marktmeester van de Vreedzaammarkt. Ook daar zijn de tarieven niet verhoogd. Korendam stelde een verhoging voor, omdat hij zich niet kan voorstellen dat een slagerijvergunninghouder ‘slechts SRD 17,33 per maand betaalt’. ‘Een slagerij met draaiende airco’s betaalt maar SRD 25 per maand.’
De opbrengsten van de markt konden niet doorgegeven worden vanwege afwezige dossiers. De marktmeester beweert dat onder zijn voorganger gelden niet geïnd werden voor een vervallen vergunning. Nu eist hij dat wel van de standhouders. Het is na onderzoek gebleken dat er standhouders zijn van wie de vergunningen sedert 2011 en 2012 vervallen zijn. Tegen deze mensen werd niet opgetreden. ‘Dat is dus een overtreding die moet worden aangepakt.’ Het verschuldigde bedrag wordt nu wel opgeëist door Korendam. ‘Als zij niet op tijd betalen, wordt hun vergunning automatisch ingetrokken.’ Er zijn ongeveer 1.500 geregistreerde standhouders op de Centrale Markt. Over het aantal dat dagelijks de markt bezoekt, is er geen controle.
Het onderverhuren van de stands is dikwijls gebleken. Korendam gaf een voorbeeld van een dame die haar stand onderverhuurt voor SRD 1.250 per maand. Hij vindt dat als een persoon in staat is om SRD 1.250 per maand te betalen voor een stand, de omzet veel meer is dan dat bedrag. Ook in dit kader vindt de marktmeester dat de standgelden verhoogd moeten worden. Korendam vraagt zicht af hoe lang er gespaard moet worden om de markt te verfraaien als men per jaar SRD 30 betaalt.
Het komt vaak voor dat de eigenlijke standhouder niet achter de stand staat. Korendam stelde voor dat als de vergunninghouder niet degene is achter de toonbank, hij meteen moest ontruimen. Wel moet het mogelijk zijn om toestemming te vragen voor hulp van buiten. ‘Zelfs daarvan maakt men misbruik. Het is gebleken dat degene die om toestemming vraagt, vaak niet aanwezig is. Hij werkt ergens anders.’ De marktmeester heeft vernomen ‘dat de vorige marktleiding zwijggelden ontving’. Het geld van de standhouders wordt in een standkas gestort die op het commissariaat is gezet. De kunstmarkt was een pilotproject en kreeg in verband met Carifesta de plek naast de markt toegewezen. Korendam vindt dat het niet daar hoort, want die plek deed dienst als parkeerplaats voor de marktbezoekers. Hij stelt voor dat de kunstmarkt wordt verplaatst naar de Jodenbreestraat en de Dr. Sophie Redmondstraat.

error: Kopiëren mag niet!