Conditie Surinaamse scheidsrechters slechtste in Caribisch gebied

De conditie van de Surinaamse scheidsrechter behoort tot de slechtste van het Caribisch gebied. De afgelopen 4 jaren is het steeds bergafwaarts gegaan met de conditite van onze arbiters. Hoogtijd dus om in te grijpen. Tijdens een persconferentie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gistermiddag in het Bondsgebouw, werd dit droevig bericht medegedeeld door de competitieleider Arnold Bilkerdijk en voorzitter John Krishnadath. Volgens de voorzitter is deze constatering gemaakt door de Jamaica Fifa-instructeur Peter Prendergast,, tijdens de afgelopen Futuro III cursus die in Suriname werd afgewerkt. Van de 19 cursisten haalden slechts 4 de fitnesstest. Als eerste maatregel heeft de SVB de huidige conditietrainer ontslagen. Henry Kia is aangesteld als de nieuwe fitnesstrainer, terwijl drs. John Lieveld van het Instituut Nationale Selecties (INS) ook erbij is gehaald.
Volgens competitieleider Bilkerdijk ligt het in de bedoeling om binnen 3 tot 4 weken middels een strak programma voldoende scheidsrechters fit te krijgen. ‘Samen met Prendergast is een programma ontwikkeld, dat het korps voor aanvang van het nieuw seizoen moet aandikken.’ Bilkderijk is er zeker van dat na het strak trainingsprogramma meer arbiters zich zullen kwalificeren. ‘We zullen er alles aan doen om de scheidsrechters te motiveren om de trainingen te bezoeken.’ Bilkerdijk erkent dat naast de normale vergoeding de arbiters die zich extra inzetten, ook soms een extraatje kunnen krijgen.
Krishnadath zegt onverbiddelijk dat als een scheidsrechter de test niet haalt, hij niet ingezet zal worden om wedstrijden te leiden. Als back-up is met Prendergast besproken dat de SVB dan met de minimale beschikbare arbiters te werk zal gaan. De voorzitter gaf ook mee dat in het kader van het samenwerkingsverband met de Braziliaanse staten Para, Manaus en Macapa er in november ook oud-Fifa-scheidsrechters uit Brazilie naar Suriname zullen komen om de zaak te ondersteunen.
Tijdens de Futuro III cursus haalden alleen Johannes Dolaini, Zachari Zeegelaar, Deborah Zebeda en Giorno O’Bryane de fitnesstest. Enrico Wijngaarde is internationaal al goedgekeurd.

error: Kopiëren mag niet!