VHP herdenkt 97ste verjaardag Lachmon

De VHP heeft afgelopen zaterdag de 97ste verjaardag van wijlen Jagernath Lachmon in stilte herdacht (foto: Seshma Bissesar)
De VHP heeft afgelopen zaterdag de 97ste verjaardag van wijlen Jagernath Lachmon in stilte herdacht (foto: Seshma Bissesar)
De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft afgelopen zaterdag de 97ste verjaardag van wijlen Jagernath Lachmon in stilte herdacht. Op het Onafhankelijkheidsplein hebben partijtoppers en de achterban een bloemenhulde gebracht aan Lachmon, die vooral voor zijn verbroederingspolitiek wordt geprezen. Ook de erevoorzitter, Ramdien Sardjoe, was erbij. Ondervoorzitter en parlementariër Rajdkumar Randietsingh zegt in een gesprek met Dagblad Suriname dat de verbroederingspolitiek van Lachmon steeds moet worden herdacht en steeds herinnerd moet worden aan het nageslacht.
‘In de politiekvoering dien je je waardigheid en identiteit in acht te nemen en die te koesteren. Lachmon heeft zich getoond om politiek te kunnen voeren en de harmonie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te kunnen bewaren en dat moet hoog worden gehouden’, zegt Randjietsingh. Hij vult aan dat er geen sprake kan zijn van een vredige samenleving zonder dat je respect toont voor de verschillende bevolkingsgroepen. Aangezien de herdenking van de verjaardag van Lachmon ook viel op de dag van wereldvrede betekende deze dag iets extra’s voor het VHP-lid. Hij zegt dat Lachmon een heel vredig mens is geweest en dat het als politieke organisatie extra van belang is om een te zijn met de gedachten om vrede en orde in de wereld te hebben.
NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi, die namens de NPS, DA’91 en SPA sprak, feliciteerde de VHP met deze dag. Ook hij vindt dat de verbroederingspolitiek van Lachmon heel goed heeft gewerkt. ‘Ik ken hem zelf als een visser, die in de winkel van mijn vader kwam om hengelspullen te kopen. De nalatenschap van hem is de verbroederingspolitiek en dat heeft heel goed gewerkt. In een interview zegt de ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers, dat de VHP deze dag op verschillende manieren kan bekijken.
‘Als je kijkt naar het politiek historisch deel van het leven van Lachmon, dan kom je zaken tegen die in feite de toekomst van het land hebben helpen bepalen. Vanaf 1940, na de Tweede Wereldoorlog, heeft Lachmon heel vroeg kunnen bewerkstelligen dat er ontwikkeling op gang kwam, op een zodanige manier dat de verschillende bevolkingsgroepen, die voorheen in hokjes werden gehouden door de kolonisator, op een gegeven moment zonder problemen naast elkaar en met elkaar zijn gaan leven. De verbroederingsgedachte is een van de instrumenten van Lachmon geweest om het land in evenwicht te houden en dat is ook zo geweest altijd’, zegt Oehlers. Ook hij is van mening dat de verbroederingsgedachte om op gelijkwaardige wijze met elkaar om te gaan een goede ontwikkeling is geweest voor Suriname, vooral op politiek bestuurlijk niveau.
Volgens Oehlers heeft Lachmon ervoor kunnen zorgen dat er steeds een zodanige combinatie aan de macht was, die rust en evenwicht kon bewerkstelligen en die tot de dag van vandaag te zien is in de samenleving. In de avond hield de partij een lezing in haar partijcentrum over de betekenis van Jagernath Lachmon. Onderwerp was de consensusdemocratie en de politieke filosofie van Lachmon. Inleider van deze lezing was ex-minister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan. Zondag werd er een sporttoernooi gehouden ter ere van Lachmon.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!