IAP NV start opkoop cassave

Er zal dit weekend een aanvang worden gemaakt met de opkoop van cassave door het cassavebedrijf Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV. Dit zegt Robert Power van de IAP aan Dagblad Suriname. De boeren krijgen 60 US dollarcent per kilo. Power zegt dat er niet gestart kon worden met de productie, omdat de fabriek te weinig cassave aangeleverd kreeg om op te starten met de verwerking. De fabriek kan een hele etmaal draaien en 30.000 kilogram cassave verwerken. De IAP-topman zegt verder dat de vertraging ook heeft gelegen aan het feit dat een droger – één van de modernste uit de regio – op zich heeft laten wachten.
IAP is een joint-venture van Robert Power en Kamla Madho, die elk 50% van de aandelen bezitten. Madho is de partner van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Bij de opening op 19 december 2012 was ook president Desi Bouterse aanwezig. Lackin zei toen dat de afzetmarkt in Barbados door de economische diplomatie van de regering Bouterse tot stand is gekomen. Gestart zal worden met een 8-urige werkdag met een productie van 10.000 kilo. Landelijk zijn er bijkans 750 kleine ondernemers getraind om cassave bestemd voor de cassavefabriek te planten. De meeste boeren zijn in Para en Saramacca.
NPS-assembleelid Patrick Kensenhuis van Para zei in een eerder interview aan Dagblad Suriname dat de boeren al maanden klaar waren om te leveren volgens de voorgeschreven eisen van IAP. Daar de fabriek nog niet operationeel was, werden de knollen verkocht aan andere leveranciers. Sommige boeren hebben de knollen zelfs moeten weggooien, omdat zij ermee opgescheept zaten.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!