Geologische kartering Zuid-Suriname vordert

Geologische kartering Zuid-Suriname vordertMinister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op 17 en 18 september 2013 een werkbezoek gebracht aan de dorpen Kwamalasumutu en Sipaliwini in het Zuid-Westelijk deel van Suriname in het district Sipaliwini. Het bezoek had een tweeledig doel. Enerzijds wilde de minister zich ervan overtuigen dat de voorbereidingen over het project Kartering Zuidgrens, dat met het buurland Brazilië wordt uitgevoerd, goed verlopen. Anderzijds wilde hij zich persoonlijk oriënteren over de stand van zaken van de nutsvoorzieningen in dat gebied. Het project Kartering Zuidgrens, ook wel ABC-project genoemd, is een initiatief om de geologische kartering van Zuid-Suriname in samenwerking met ons buurland Brazilië ter hand te nemen. Er is indertijd in Suriname een goede geologische kaart ontwikkeld, maar die moet aangescherpt worden. Het is heel belangrijk om preciezer te weten welke geologische structuren er aanwezig zijn in het zuiden van ons land en waar de overeenkomsten liggen met onze zuiderburen. Een van de doelen van dit project is het trainen van personeel van GMD en de Anton de Kom Universiteit van Suriname in het gebruik van GIS ten behoeve van geologische kartering. Het ligt ook in de bedoeling dat studenten in de studierichting Delfstoffenprocuctie bij dit project betrokken worden. Mijnbouw is de kurk waarop de economie van Suriname al decennialang drijft. Omdat wij over voldoende delfstoffen beschikken, is het belangrijk dat wij experts voorbereiden en ontwikkelen, zodat wij niet hoeven te leunen op buitenlandse experts.
Voorbereiding
Tijdens de voorbereidingen zijn er in september 2011 en augustus 2013 in Belem door vertegenwoordigers van GMD/AdeKUS en de geologische dienst van Brazilië (GPRM) succesvolle besprekingen over de harmonisatie van de geologie van het grensgebied tussen Suriname en Brazilië gehouden. Voor verder onderzoek is toen ook een aantal gesteentemonsters uit Suriname aangeboden voor radiometrische ouderdomsbepaling. Tevens hebben beide partijen afspraken gemaakt voor een gemeenschappelijke geologische veldexcursie aan beide zijden van het grensgebied, hetgeen nu in oktober zal plaatsvinden.
Gezamenlijk veldwerk
De GMD organiseert een 20-daagse gezamenlijke veldexcursie in het grensgebied van Suriname en Brazilië. Er zijn enkele logistieke details overeengekomen, waarbij de Surinaamse deelnemers retour chartervluchten van Paramaribo naar de airstrip in het Sipaliwini savannagebied zullen doen. Zij zullen naast het varen over de Sipaliwinirivier en haar zijrivieren ook tochten over land organiseren, zodat het team relevante ontsluitingen kan bestuderen en monsters voor verder onderzoek kan nemen. Deelnemers van Suriname zijn afkomstig van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (GMD, het Bauxietinstituut, Grassalco en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Granman Songo Alalaparoe van Kwamalasumutu vond het een bijzonder moment dat de minister van NH een bezoek heeft gebracht aan zijn dorp. Hij gaf aan het heel belangrijk te vinden dat er kennis wordt verworven over het gebied en dat de regering een bijdrage wil leveren om ook zijn dorp tot ontwikkeling te brengen. Hij heeft ingestemd om alle medewerking te verlenen en kijkt met belangstelling uit naar de uitvoering van het ABC project.

error: Kopiëren mag niet!