Elke dag een stroompaal kapot gereden

Landelijk wordt er gemiddeld 1 stroompaal van de Energiebedrijven Suriname (EBS) per dag geramd door voertuigen, zegt de technisch directeur van de EBS, Marcel Eindhoven, aan Dagblad Suriname. Op jaarbasis betreft het zeker 365 stroompalen die kapot gereden worden door autobestuurders. De kosten die gepaard gaan met herstel, worden niet door de EBS gedekt. ‘Nee toch, anders zouden we failliet gaan’, zegt Eindhoven. Wanneer bij een verkeersongeval of aanrijding een stroompaal eraan gaat, doet de EBS aangifte bij de politie. De veroorzaker van het ongeval moet instaan voor de onkosten. Dit gebeurt via de verzekering. In het schaderapport worden de onkosten voor een nieuwe stroompaal en eventueel bedrading meegenomen.
Wanneer zich een verkeersongeval of aanrijding heeft voorgedaan waarbij een stroompaal geramd is, valt de elektriciteit uit in dat betreffend gebied. ‘De gemeenschap die niet weet wat zich precies heeft afgespeeld, wijst al gauw de vinger naar de EBS. Hier is Eindhoven zich goed van bewust dat de EBS de schuld krijgt.
Waarmee de EBS ook te maken krijgt, is ongedierte in de bedrading. Dit gebeurt veelal in de districten. Het gevolg is heel vaak stroomuitval in het betreffende gebied. Deze incidenten vallen volgens Eindhoven wel mee. Er doen zich niet veel noemenswaardige gevallen voor. Dit komt door het feit dat de EBS nu over een boomploeg beschikt die op continu basis de bomen die dicht bij de bedrading staan, snoeit. In het verleden was dat wel anders toen er nog geen boomploeg bestond. Er zijn dieren die bij een kortsluiting van de kabels vallen, waardoor de oorzaak moeilijk te achterhalen is. Anders is het met dieren als slangen die in de bedrading blijven hangen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!