Frauduleuze EBS-toppers overgeplaatst

De van fraude verdachte EBS-toppers Giovanni Ridley van de afdeling Procurement Projects en John Blijd (hoofd Magazijn en Inkoop) worden overgeplaatst door de leiding van de Energiebedrijven Suriname (EBS). Dit besluit is gisteren genomen. De vakbond bij het bedrijf bracht vermeende frauduleuze handelingen van deze leidinggevenden aan het licht en eiste maatregelen tegen deze functionarissen. De sancties tegen bovengenoemde functionarissen werden geëist in een brief die de vakbond (Owos) de directie op 16 september deed toekomen. Bondsvoorzitter Steve Geerlings zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname nog niet te weten in welke nieuwe functie de leidinggevenden worden overgeplaatst. “Maar we gaan ze volgen”, zegt de bondsvoorzitter, die verder zegt dat de overgeplaatste leidinggevenden het bedrijf enorm veel financiële schade hebben berokkend. “De bond zal ervoor waken dat ze komen in posities waar ze het bedrijf weer kunnen benadelen.” De zaak is nu bij de raad van commissarissen (rvc) van het bedrijf.
Leden van de Owos vermelden in een brief op 11 september dat Ridley en Blijd onder andere kabels van het bedrijf hadden doorverkocht als schroot. Geerlings: “Het kon gewoon niet dat de leiding niet tegen ze optrad, terwijl een gewone medewerker voor een stukje kabel of een twintig SRD al met ontslag wordt gestuurd.” De functionarissen waren door de ook van fraude verdachte ex-EBS-directeur en NDP-topper Kenneth Vaseur aangetrokken en geplaatst in de topfuncties. Het vermoeden bestaat dat het in deze gaat om twee politieke vriendjes van Vaseur.
Vaseur zelf werd vanwege gevoerd wanbeleid in juli bedankt door president Desi Bouterse. De Owos had in haar brief op 16 september een ultimatum gesteld voor het treffen van maatregelen tegen voornoemde functionarissen. Het ultimatum verliep afgelopen woensdag. In een algemene ledenvergadering gistermiddag werd het besluit van de overplaatsing medegedeeld door het bondsbestuur. De leden waren daar tevreden over, maar eisen van de leiding verdere maatregelen ter gezondmaking van het bedrijf en om de EBS te verschonen van politieke bemoeienis in haar bedrijfsvoering. De drukbezochte alv in het KOB-gebouw is rond zes uur verdaagd naar volgende week. Het bestuur wacht af wat het besluit van de rvc zal zijn.

error: Kopiëren mag niet!