Educatief vakantieprogramma voor kinderen met Diabetes Mellitus Type 1

Om kinderen met Diabetes Type 1 in de vakantie educatief bezig te houden, biedt DiaBetre hen samen met BoeroeSwing en de Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES) een tweedaags interactief programma aan. Hiermee hoopt DiaBetre samen met SDES ook een beter beeld te kunnen krijgen van het aantal kinderen in Suriname met Diabetes Type 1.
Het gaat om kinderen in de leeftijdsgroep 4-18 jaar. Personen die Diabetes Type 1 hebben, kunnen niet zonder insuline. Suriname telt naar schatting 12.000 insulineafhankelijke diabetespatiënten. Volgens DiaBetre-manager Wandy Soemodihardjo is op dit moment niet bekend hoeveel kinderen Diabetes Type 1 hebben. Bij DiaBetre zijn er thans zeven geregistreerd, terwijl SDES er tien heeft. ‘Ik weet niet hoeveel er nog meer daarbuiten zijn en niet weten dat er een organisatie is die ze ondersteunt. We willen daarom kijken hoeveel kinderen met Diabetes Type 1 er werkelijk zijn’, zegt ze.
Het interactief programma vindt op vrijdag 20 en zaterdag 21 september plaats. Vrijdag staat educatie centraal. Van 18.00 uur tot 21.00 uur praten ouders en hun kinderen in DiaBetre aan de Tourtonnelaan onder andere over de verschillende insulinesoorten die de kinderen gebruiken. Op zaterdag draait het vooral om bewegen en voeding op het sportcomplex van Telesur, iets voorbij de Paramaribo Zoo. Van 8.00 uur tot 12.00 uur zullen de kinderen op een leuke manier spelen en bewegen, terwijl ze ook op een leuke manier leren omgaan met voeding en koolhydraten tellen. ‘We gaan zelf dingen maken en ook zelf opeten’, glundert Soemodihardjo.
Kinderen die willen meedoen, mogen zich zowel bij het DiaBetre-kantoor als via hun facebookpagina registeren. Op basis van de patiëntjes die bij DiaBetre en SDES geregistreerd staan, rekent Soemodihardjo op ruim 25 kinderen. ‘Dat is wat ik denk dat er is, maar we kunnen wel eens verrast worden’, beseft ze. Deelname aan deze vakantieactiviteit is gratis.

error: Kopiëren mag niet!