De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) wacht op uitbetaling van het verschil van SRD 16 per baal padie. Per hectare komt het uit op SRD 980. Volgens voorzitter Harrynandan Oemraw is het een grote vraag of de regering akkoord gaat met dit compensatieverzoek van de rijstboeren. Het bedrag is als compensatie bedoeld voor de rijstboeren gelet op het feit dat een baal padie voor SRD 55 wordt opgekocht. De kostencalculatie die de SPBA heeft gemaakt, komt uit op SRD 71.43. Oemraw maakt zich zorgen over de opkoopprijs die is gekelderd naar SRD 52.50.
Het Rijstorgaan heeft een richtprijs van padie vastgesteld, namelijk SRD 67. De leden van de SPBA zijn niet te spreken hierover. Oemraw wijst de boeren erop dat het Rijstorgaan slechts een voorstel heeft gedaan dat niet per se opgevolgd hoeft te worden. ‘Het Rijstorgaan heeft niets fout gedaan, maar de leden zijn zodanig in paniek dat ze niet naar mij willen luisteren. Ze willen dat de SPBA de samenwerking met het Rijstorgaan moet opzeggen.’
Oemraw is bekend met het feit dat de rijstboeren grote financiële schulden hebben lopen bij de bank. Daar komt nog bij kijken de opkoopprijs die een kelderende trend vertoont. ‘Wij weten dat het Rijstorgaan tractoren die als cadeau zijn gegeven aan Suriname, wil verkopen. Maar wij hebben dat geld niet om een tractor te kopen. We weten niet eens hoe we onze schulden moeten aflossen laat staan het kopen van een tractor.’
‘De politieke verkaveling van de rijstsector werkt bijzonder belemmerend voor de ontwikkeling binnen deze sector’, gaf de coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, gisteren te kennen tijdens een belegde persconferentie. ‘Inmenging van politici die nauwelijks iets afweten van de rijstsector, werkt bijzonder storend voor deze sector.’ Volgens Sital is het Rijstorgaan bijkans 2 jaren geleden met nul cent gestart. Geld vanuit LVV is er ook nooit gekomen. Dit orgaan beschikt nu over een website. Door omstandigheden heeft er geen officiële launch plaatsgevonden. Hiervoor was het geld er niet. Het orgaan beschikt ook niet over een eigen gebouw, maar verricht zijn werkzaamheden vanuit een gehuurd gebouw. Maar dit is volgens Sital geen probleempunt. Het Rijstorgaan vindt het wel erg dat het niet over middelen beschikt. Er zijn reeds diverse begrotingen ingediend, echter is het slechts bij de indiening gebleven.
Volgens Oemraw bemoeit zijn organisatie zich niet met de politiek. ‘Geen enkele politieke organisatie kan aantonen dat ik gelinkt ben aan een of andere politieke partij.’ Oemraw wil geen namen noemen, maar er zijn volgens hem wel personen binnen de rijstsector die een sterke bemoeienis hebben met de politiek. Deze gang van zaken houdt de ontwikkeling van de landbouw achter.
Asha Gajadien-Bhagwat