Cassaveboeren Para hebben nog hoop

Minimaal 65 boeren hebben verlies geleden bij het cassaveproject in Para. De boeren hadden erop gerekend hun gewas aan de cassaveverwerkingsfabriek Innovative Agro-Processing Industries NV (IAP) te leveren. Het was de bedoeling dat reeds in juli de eerste productiefase zou worden ingeluid. Maar tot op heden is er nog geen zicht wanneer de eerste cassaveproducten worden afgenomen. De boeren hadden hierop gerekend en ook flink geïnvesteerd.
Door de grote regentijd is een deel van de productie al verloren gegaan. Gehoopt werd dat het ander deel afgezet kon worden, zegt Patrick Kensenhuis, NPS-parlementariër van Para. Helaas staat dat deel nu te verrotten. Enkele boeren hebben hun cassave wel kunnen verkopen, maar tegen een hele lage prijs. Naast Para waren er ook boeren uit andere districten, die zich hadden gecommitteerd aan dit project.
Kensenhuis heeft begrepen dat er contact is tussen het bedrijf en een aantal van de boeren, maar er is nog niets concreet afgesproken met hen. De machines die volgens afspraak nu al operationeel moesten zijn, zijn nog niet in gebruik genomen. IAP NV zou een klein deel van de cassave kunnen afnemen bij de boeren, maar dat is nog steeds niet gebeurd. De boeren zitten nu met de handen in het haar. Momenteel is een landbouwcoöperatie bezig met de inventarisatie van dit probleem. Met de komst van de landbouwcoöperatie hebben de boeren nog hoop dat het goed komt. Met dit project kan Para een behoorlijke bijdrage leveren aan de agrarische sector.

error: Kopiëren mag niet!