Het opzetten van een ambassade van Suriname in Equatoriaal Guinee geniet op dit moment beslist geen prioriteit van de regering. ‘Het staat helemaal niet op de agenda’, geeft minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, desgevraagd te kennen aan Dagblad Suriname. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders hebben samen met president Desi Bouterse een bezoek gebracht aan dit land medio 2012. In deze periode is de toezegging gedaan voor het opzetten van ambassade’s in de wederzijdse landen. De minister verduidelijkte dat de mogelijkheden bekeken zouden worden voor het opzetten van een ambassadepost.
Lackin geeft wel toe dat er toezeggingen zijn gedaan voor het opzetten van de ambassades. Echter, gelet op de omstandigheden genieten deze beslist geen prioriteit. Of er alsnog een ambassade van Equatorial Guinea zal verrijzen in Suriname, is nog onduidelijk. Het aangaan van relaties met landen, waaronder Equatoriaal Guinee, wordt door de Buza-bewindsman getypeerd als ‘het verbreden van diplomatieke netwerken’.
Lackin zei in oktober 2012 dat de ambassade in de hoofdstad Malabo in november van dat jaar een feit zou zijn. Technici waren kort daarvoor al in Suriname om zaken door te nemen. Op de ontwerpbegroting 2013 zou zelfs een bedrag van SRD 200 miljoen opgenomen zijn voor de inrichting van deze ambassade. Het land van ‘dictator’ Teodoro Obiang moest de poort van Suriname worden tot de markten van het Afrikaans continent.
Tijdens het tegenbezoek van president Desi Bouterse aan Equitoriaal Guinee werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van mijnbouw, toerisme, kennisuitwisseling en voedselvoorziening. Een rechtstreekse vliegverbinding tussen Equatoriaal Guinee en Suriname was ook in de maak. Het land van Obiang heeft geen goede reputatie in de wereld. Volgens de internationale organisatie Freedom House behoorde dit land in 2011 tot de rij van landen waar mensenrechten het ergst worden geschonden. Ook in eigen land wordt Obiang altijd beschuldigd voor het misbruiken van staatsgelden ten eigen bate. De zoon van president Obiang, Teodorin Obiang, wordt door Frankrijk vervolgd voor fraude en drugshandel.
De regering Bouterse was in de eerste jaren na zijn aantreden heel agressief bezig met haar economische diplomatie. Daarbij zou een aantal ambassades geopend worden. Frankrijk was de eerste target. Dit land zou de poort naar Europa worden. Tot nu toe is er niet veel gebeurd op deze ambassade, dan dat enorm veel kritiek is geweest over het dure gebouw waarin ze gehuisvest is in een dure wijk in Parijs. Vorig jaar maakte Lackin kenbaar ook in Duitsland een ambassade te willen openen. Het streven was om voor eind 2013 deze operationeel te krijgen in Berlijn.
Asha Gajadien-Bhagwat