Vakbondsleider Murwien Leeflang zal de werknemers van Snak ondersteunen en adviseren. Hij ziet geen groot probleem in deze kwestie. ‘De werkgever en de werknemers moeten goede gesprekken voeren.’ Leeflang zegt de gesprekken af te wachten. Hij werd vrijdagmorgen gebeld dat er een vergadering zou plaatsvinden bij Snak. Op vrijdag 6 september is aan de werknemers medegedeeld dat het bedrijf zijn deuren zal sluiten vanwege technische redenen. Leeflang zegt dat de werknemers geschokt zijn. ‘Niemand verwacht een dag aan het werk te komen en te horen dat de plek waar men zijn brood verdient, ophoudt te bestaan. De werknemers weten nu niet waar ze aan toe zijn. Het is ze medegedeeld dat ze hun dienstbetrekking direct kunnen beëindigen of afronden of elders geaccommodeerd worden.’
Het gaat om mensen die bijkans 10 jaar en langer hun krachten hebben gegeven aan het bedrijf. Leeflang zegt dat Snak niet een dag van tevoren wist dat ze het bedrijf zou gaan sluiten. ‘Je ziet het allemaal aankomen. De mensen willen concreetheid en geven aan dat het vertrouwen er niet meer in zit.’ De vakbondsleider vraagt zich af of dit is gebeurd in overleg met het ministerie, ‘aangezien Snak een vergunninghouder is’. ‘Bij zulke situaties moet dit gebeuren in overleg met het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu.’
Desire Hooghart, directeur Nationale Loterij Suriname, zegt dat Snak trekkingen zou moeten houden tot de jackpot valt, om zo de consument tegemoet te komen. ‘Als dat niet gebeurt, is er een artikel van de resolutie dat aangeeft dat de jackpot die is opgebouwd moet worden gestort in de staatskas.
In maart kwam een ander kansspel ook al negatief in het nieuws. Het ging om de Straatcode Loterij. De politie had toen de trekkingen stopgezet, omdat er door geknoei aan software nepwinnaars uit de bus kwamen. Er waren aanhoudingen verricht, maar de verdachten werden daarna weer in vrijheid gesteld.
Hooghart zegt dat de vergunning van Snak nooit is ingetrokken. De Nationale Loterij zou al een tijdje hebben gewaarschuwd over de misstanden bij kansspelen. Als voorbeeld gaf hij aan dat een aantal kansspelen geen belasting betaalt en er daardoor een oneerlijke concurrentiestrijd is. Dat zorgt ervoor dat bedrijven kapot gaan, dat kan ook de reden zijn dat Snak nu kapot is.