Advocaat Monorath : ‘Overheid zou aansprakelijk kunnen worden gesteld voor overlijden bromfietser Vlier’

De bromfietser Romario Vlier is dinsdagmorgen tegen een laagliggende stroomkabel van de EBS aangekomen. Vlier verloor daarbij het leven en zijn duorijder Selmo Leming ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het geval heeft zich voorgedaan aan De Nieuwe Grondweg. Advocaat Harish Monorath vindt dat in dit specifiek geval de overheid aansprakelijk moet worden gesteld, in deze het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), waaronder de EBS valt. Monorath vindt dat de overheid onzorgvuldig is geweest. De advocaat, tevens parlementariër, zegt dat de nabestaanden zeer zeker een civiele vordering voor schadevergoeding en smartgeld aanhangig moeten maken. ‘In Suriname wordt smartgeld heel moeilijk tot niet toegewezen, omdat het echt moeilijk te berekenen is.’
Monorath gaf ook aan dat in een strafzaak eerst wordt gekeken naar de elementen van het strafbare feit waaronder opzet of schuld. De officier zou als het ware de dood kunnen constateren als gevolg van nalatig handelen of het niet correct handelen van de overheid. In dit specifiek geval zou de verdediging kunnen kijken naar de snelheid van de bromfietser, verlichting van de straat en kwaliteit van het wegdek. Komt het vaker voor dat EBS zulke zorgvuldigheidsfouten maakt of is het zo dat in dat gedeelte de kabels laag hangen? Er zal ook erop gelet moeten worden of er waarschuwingsborden aanwezig zijn. Op basis van de bovengenoemde zaken zou men EBS of de overheid aansprakelijk kunnen stellen.
De afdeling Public Relations van de EBS zegt dat er een kabel van een huisaansluiting werd aangereden door een hoog voertuig, die daardoor wat lager dan normaal is gaan liggen.

error: Kopiëren mag niet!