‘Ondanks de interventie van de Centrale Bank van Suriname is zij niet in staat geweest om rust te brengen op de geldmarkt. De moederbank heeft in totaal voor ruim USD 132 miljoen interventies gepleegd op de valutamarkt, echter heeft dit niet kunnen bijdragen tot positieve resultaten en is vandaag de koers van de USD 3,55.’ NPS-parlementariër en lid van de Commissie Staatsfinanciën, Arthur Tjin-A-Tsoi, vindt dat er totaal geen sprake is van rust. ‘De b0.ank die de instrumenten heeft en de autoriteit is, schuift de bevolking verantwoordelijkheid toe zonder concreet aan te geven wat de bevolking zou moeten doen. De koers die inmiddels is gestegen, weerspiegelt de zwakte van de bank om rust te kunnen brengen op de valutamarkt. Het vertrouwen in de bank is verder afgenomen en ik denk dat dit nog niet het einde is, omdat de uitgaven verder zijn toegenomen. De CBvS is uiteindelijk de regisseur die het beleid maakt om de SRD stabiel te houden en sterker te maken’, zegt Tjin-A-Tsoi.
Over de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, is de NPS’er alles behalve lovend. De minister zou zo praten over een begrotingstekort van 5,7 procent, ‘echter kan deze hoger of lager gaan omdat het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) het bruto nationaal product (BBP) pas later zal vaststellen’. ‘De minister zwijgt ook in alle talen over de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) die in juli 2013 zou worden geïmplementeerd. De Staat loopt de extra SRD 20 miljoen per maand nu mis. De regering zwijgt ook in alle talen over de bezuinigingen en het vertrouwen in de regering is ook aan het eroderen, omdat zo weinig van de vele beloften behoorlijk is uitgevoerd’, aldus Tjin-A-Tsoi.
De voorzitter van de Commissie Staatsfinanciën, Amzad Abdoel, heeft vanaf het begin een positieve opstelling gehad naar de staatsfinanciën toe. Hij zegt dat het juist heel goed gaat met de economie van Suriname. Volgens Abdoel is er geen reden tot paniek en waakt zowel het ministerie als de CBvS voor een mogelijke ontwaarding van de Surinaamse munt. De constante schommelingen op de valutamarkt zouden volgens Abdoel het gevolg zijn van internationale ontwikkelingen waarop Suriname geen grip heeft. Niets aan de hand volgens de voorzitter van de staatsfinanciën. Een bekende cambiohouder en de directeur van een lokale bank zeggen echter dat het niet goed eruit ziet voor de economie. Bang dat er maatregelen zullen worden genomen tegen hun, durven ze niet veel prijs te geven over de werkelijke situatie. ‘Ik zal worden aangesproken door de Centrale Bank. Belt u hun maar eens’, aldus de cambiohouder. Ook de bankdirecteur voelt er niets voor om meer te vertellen. Dat het niet goed gaat, daar zijn ze het unaniem eens met de oppositie.
Seshma Bissesar