In het programma Bakana Torie gisteren op radio SRS heeft Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), verklaard dat Dino Bouterse geen lid noch hoofd is van de Counter Terrorism Unit (CTU). Hoofd van de CTU is Giovanni Nijbroek sinds 2011. Directe familieleden van de president mogen met een diplomatiek paspoort reizen, wist Linscheer ook te vertellen.
‘Dino was in het begin wel betrokken bij de CTU. Hij hielp bij de training van de eerste lichting en deed logistiek werk. Bij een organisatie als CTU kunnen er slachtoffers vallen en we kunnen de zoon van de president niet in zo een riskante positie zetten’, zegt Linscheer. Mede door de commotie ontstaan in de samenleving is het besluit genomen in opdracht van de president om het in dienst nemen van Dino Bouterse niet te formaliseren. Linscheer vindt niet dat er door de aanhouding van Bouterse een smet is geworpen op de CTU. Linscheer zegt dat journalisten beter hun werk moeten doen om te onderzoeken.
Op een persconferentie in december 2010 verklaarde president Desi Bouterse dat zijn zoon in de leiding van CTU zat. ‘De CTU, daar worden de allerbeste mensen gekozen. En mijn zoon behoort tot de allerbeste op dat stuk. Hij is in dat team. Hij heeft mede-leiding in het team’, vertelde de president toen.
CTU is een interventie-eenheid en geen opsporingsdienst en is mede belast met de adequate beveiliging van de president. CTU staat te allen tijde paraat en is voorbereid op eventuele dreiging van terrorisme en in gevallen waar de politie ondersteuning nodig heeft.
Diplomatiek paspoort
Een diplomatiek paspoort is een paspoort dat in de eerste plaats bedoeld is voor het personeel van diplomatieke missies in het buitenland. Het betekent niet dat de houder ervan automatisch immuniteit of onschendbaarheid geniet. Voor immuniteit van de houder van een diplomatiek paspoort of van zijn baggage of van zijn residentie is accreditatie bij een land noodzakelijk. Als er geen sprake is van accrediatie dan is een diplomatiek paspoort slechts een bijzonder reisdocument dat het reizen makkelijker maakt dan een regulier paspoort, bijvoorbeeld, geen visumkosten, geen verplichte verzekeringen, geen verplichte geldsbedragen aantonen, geen garantstellingen overleggen enz. Wie met een diplomatiek paspoort reist moet erop rekenen dat bij arrestatie of aanhouding door politionele autoriteiten het plaatselijke ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land terstond zal geinformeerd. Dat neemt dan contact op met de ambassade van het land waar het diplomatiek paspoort is uitgegeven. Aan een diplomatiek paspoort is onlosmakelijk verbonden het imago, de trots en eer van een land.