Voormalig nearbanker Roepsing Ramtahalsing is maandag overleden. Ramtahalsing, die via zijn NV Roep actief was in de piramidebeleggingen in de negentiger jaren, ging in 1997 failliet, nadat hij de rente aan meer dan 1000 beleggers niet meer kon betalen. Tot de dag van vandaag is deze zaak niet opgelost en hebben veel beleggers nog te kampen met de naweeën van de extreme bedragen die belegd werden. Naar Dagblad Suriname verneemt, wordt hij vandaag gecremeerd.
Begin jaren negentig begon de ondernemer Roep met nearbanking. Hij noemde dit spel ‘koe en melk’. Je kon een bedrag bij hem beleggen en daarover zou je 10% rente per maand opstrijken. Binnen 10 maanden had je dus je inzet terugverdiend en kon je dan verder genieten van je rente. De koe was de inzet en de melk de rente. De activiteiten werden ontplooid aan de Johannes Mungrastraat. Al gauw werden honderden Surinamers verleid met de exorbitante rentes. Binnen korte tijd hadden meer dan 1000 personen geld belegd bij NV Roep, waaronder ook toppolitici en Nederlanders. Mensen verkochten hun bezittingen om het geld te beleggen. Witwassers konden zich ook uitleven. NV Roep begon op haar beurt vrijwel alle grote winkels en supermarkten af te huren.
In Albanië was nearbanking al mislukt, maar dit nieuws schrikte Surinamers niet af. Medio 1997 begon Roep zijn ‘buik vol te krijgen’. Hij verlaagde de rente van 10% naar 5%. Niet lang hierna werd hij failliet verklaard. De toenmalige regering, onder leiding van Jules Wijdenbosch, werd onder druk gezet om Roep strafrechtelijk te vervolgen. Echter bleef het slecht bij een vooronderzoek. Wijlen Kenneth Moenne richtte een belangenvereniging op, die juridisch de strijd zou aangaan met Roep. Ook die groep kon niet veel teweeg brengen. Individuele beleggers spanden ook rechtszaken aan, maar er kwam niet veel.
Naast NV Roep was in die tijd ook Johwin NV bezig met nearbanking. Ook dit bedrijf van Henk MacDonald ging failliet. Niet lang terug hield ook Soender Hirasing van Nirlo Money Exchange zich bezig met soortgelijke praktijken, maar dan in vreemde valuta en grote bedragen. Ook hij ging failliet en vluchtte het land uit. Intussen is hij terug in Suriname.