Een groot deel van de houders van het Nationaal Zorgstelsel (NZS)-kaarten van de overheid is toch bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) gebleven. Dat zegt directeur van de RGD Maaltie Sardjoe in gesprek met Dagblad Suriname. Ze zegt dat vanaf de registratie in de maand juli begon de RGD te maken heeft gehad met kinderziekten. Zo moesten er nog instructies aan het veld worden gegeven over hoe de registratie zou moeten plaatsvinden. Ook in de tweede week verliep de registratie niet moeiteloos. ‘Nu gaat het veel beter, maar een groot deel is inmiddels ook geregistreerd’, zegt Sardjoe. De houders van deze kaarten zijn seniorenburgers en kinderen van 0-16 jaar.
Sardjoe zegt dat er wel verschuivingen zijn geweest. Het enige verschil tussen de on- en minvermogenkaart van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de NZS-kaart is dat de cliënt zelf zijn huisarts mag kiezen. Na de registratie van de cliënten is uiteindelijk toch gebleken dat een groot deel ervoor koos om bij de RGD te blijven. De voorzieningen die de cliënten genieten, zijn uiteindelijk toch hetzelfde als die van de on- en minvermogen kaarthouders. ‘Alleen de status is veranderd. De NZS-kaart is verzekerd via Self Reliance’, zegt Sardjoe. De cliënt van zo een pasje heeft recht op curatieve zorg en enkele andere ondersteunende diensten. Met een on- en minvermogenkaart zijn dezelfde diensten echter ook te verkrijgen, bevestigt Sardjoe.
Hoewel het op eerste instantie lijkt alsof de houder van de NZS-kaart niet aan kosten is verbonden, is echter het tegendeel waar. Dagblad Suriname verneemt van bronnen dat een houder van zo een pasje wel moet opdraaien voor de kosten vanaf een ziekenhuisopname. Alleen een huisartsbezoek is dus gratis. Het moment dat zo een houder naar een specialist moet worden verwezen of in het ziekenhuis moet worden opgenomen, worden er kosten in rekening gebracht voor de patiënt.
Seshma Bissesar