De leiding van de NV EBS (Energiebedrijven Suriname) heeft medewerkers die een 1-jarig contract hadden, met ontslag gestuurd. Acht werknemers ontvingen op 31 juli jongstleden van de directie een schrijven waarin vermeld staat dat de dienstbetrekking per 1 augustus niet zal worden voortgezet. De medewerkers, die werkzaam zijn bij de security, zijn door deze handeling van de directie van de één op de andere dag brodeloos gemaakt. Bondsbestuurslid Oedit zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname dat de Owos om een spoedonderhoud heeft gevraagd met de directie om deze zaak te bespreken. De ontslagen werknemers hebben zich kort na ontvangst van de ontslagbrief, gewend tot de bond. Er zijn in het afgelopen jaar honderden medewerkers op contractbasis aangenomen, die te werk gesteld zijn bij de security. Het is te verwachten dat het werkcontract van meerdere medewerkers niet verlengd zal worden.
Het onderhoud tussen de Owos en de EBS-directie over de ontslagen werknemers heeft nog niet plaatsgevonden. De bond is van mening dat het ongeoorloofd is iemand overnight brodeloos te maken en zal alles doen wat in zijn vermogen ligt om de benadeelden te helpen.
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zegt dat het ontslag het wanbeleid bevestigt dat door de totale directie gevoerd wordt. EBS-directeur Kenneth Vaseur had vaker verklaard dat de personeelsuitbreiding noodzakelijk was. ‘Wat is dan de reden dat ze naar huis worden gestuurd’, vaagt Gajadien zich af. De parlementariër vindt het jammer voor de ontslagenen die nu in een onzekere situatie zijn komen te verkeren. Dit, terwijl de directieleden Vaseur, Willy Duikers en Marcel Eiyndhoven vrijuit gaan. In de afgelopen twee jaar zijn naar zeggen van Gajadien ruim 400 mensen in dienst genomen. Het wanbeleid zit niet alleen op het personeelsvlak, maar ook in de financiële sfeer.
‘Het financieel wanbeleid zal naar alle waarschijnlijkheid geleid hebben tot deze afvloeiing. Het bedrijf is op dit ogenblik serieus in de problemen ondanks alle ontkenningen’, zegt Gajadien. ‘Die problemen liggen ook op het technisch vlak. Zo wachten cliënten al langer dan een jaar op aansluiting, terwijl ze al betaald hebben. Daarnaast heeft het slechte onderhoud bij het bedrijf tot gevolg dat delen van de gemeenschap vaker met stroomonderbrekingen worden geconfronteerd. Deze situatie heeft ertoe geleid dat huishoudens van Pad van Wanica recentelijk enorme schade hebben geleden vanwege verkeerde aansluiting door dit bedrijf. Dit alles vindt plaats onder het toeziende oog van de regering, in deze de verantwoordelijke minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok.’
Volgens Gajadien voert Hok zelf ook een wanbeleid op zijn ministerie. “Daar worden er grote werken uitgevoerd zonder openbare aanbesteding en worden werken gegund aan twee tot drie bedrijven voor grote bedragen.” De president heeft volgens Gajadien vooralsnog met de eventuele vervanging van Vaseur met Duiker de samenleving willen misleiden, omdat het wanbeleid ook bij deze wisseling zal worden voortgezet.