DNA-lid Soetimin Marsidih wil onderzoek naar de slechte prestatie van de mulo-eindexamenkandidaten. Marsidih is lid van de van de DNA vaste commissie Onderwijs. De commissieleden hebben zich afgelopen dinsdag gebogen over het slechte eindexamenresultaat. Commissievoorzitter Melvin Bouva had de leden gevraagd voor een spoedonderhoud, nadat hij in kennis gesteld was over zaken die niet goed zijn gegaan bij de beoordeling van het examen. Desgevraagd zegt Marsidih aan Dagblad Suriname dat zowel hij als Bouva is geïnformeerd over het feit dat het Examenbureau mogelijk niet de juiste normering heeft toegepast bij de beoordeling van het examenwerk Nederlands en Geschiedenis. Deze bezwaren zijn geopperd door de vakleerkrachten Nederlands en Geschiedenis, die het Examenbureau gelijk verwittigd hebben over hun bevindingen.
Marsidih, zelf vakdocent Engels en momenteel bezig met de afronding van MO A Nederlands, kan zich terugvinden in de klachten van zijn collega vakdocenten dat het Examenbureau een aantal onderdelen bij Algemene Taalkennis niet correct heeft beoordeeld. De docenten struikelen ook over de zware normering, waarbij een score van 1.2 wordt gegeven voor 24 goede items en een 5.3 voor 40 goede items. Het assembleelid zegt dat het bureau de leerlingen moet toetsen op wat zij behoren te weten en niet op wat zij niet kennen.
Ook bij Geschiedenis zijn er bezwaren geopperd over de wijze van beoordeling. Marsidih heeft na de commissievergadering de minister in kennis gesteld van de klachten van de vakdocenten Nederlands en Geschiedenis. De wijze van beoordeling heeft volgens de bezorgde leerkrachten ervoor gezorgd dat een aantal kinderen onterecht herexamen heeft gehad of direct is afgewezen. Van de 5.015 mulo-leerlingen heeft slechts 2.425 direct de eindstreep behaald. Procentueel uitgedrukt is het aantal direct geslaagden 48,4%.