DNA-lid Henk Ramnandanlal maakt zich geen zorgen over de dalende goudprijs. De paniekreacties over de consequenties van deze trend op de geprojecteerde goudoperaties van Newmont en Iamgold zijn overbodig. De daling is volgens de Palu/MC-parlementariër van tijdelijke aard. Naar verluidt zou multinational Newmont zelfs arbeiders hebben afgevloeid, vanwege deze huidige trend in de goudsector. “We moeten niet in paniek raken als de goudprijs daalt. Een goudmijn heeft een levenstijd van 15 jaren, laten we dus afwachten wat de goudprijs op langer termijn doet”, zegt het assembleelid. ‘Om te weten wat de goudprijs op de langere termijn gaat doen, moet volgens het lid vooral gekeken worden naar de redenen van de daling van de goudprijs. En de primaire vraag die rijst is of dit een structurele of tijdelijke daling is.’
De structurele factoren die hebben gezorgd voor de stijging van de goudprijs zijn volgens het DNA-lid nog steeds aanwezig. De vraag naar goud op de wereldmarkt wordt voor 50% bepaald door de juwelensector. De vraag naar juwelen wordt bepaald door de economische groei en mensen die rijker worden. Vandaag de dag is het volgens Ramnandanlal voornamelijk de bevolking in Azië waar de economieën van grote landen als China en India nog steeds gestaag groeien. Daarnaast moet volgens hem in ogenschouw worden genomen dat ruim 40% van de vraag op de wereldmarkt wordt bepaald door beleggers. Hiervan zijn de helft banken, voornamelijk centrale banken die hun reserves voor een deel in goud beleggen. Het overgrote deel van de centrale banken is de laatste paar jaren steeds meer een groter deel van hun reserves in goud gaan beleggen door de financiële crisis.
Een aantal banken van landen die in financiële problemen zijn geraakt, hebben een deel van hun goud verkocht wat ook voor een daling van de goudprijs heeft veroorzaakt. De andere helft van beleggers bestaat uit speculanten die goud voornamelijk op papier kopen als belegging, Deze laatste groep heeft de dalingen van de goudprijs van de afgelopen weken veroorzaakt vanwege het geloof in de Amerikaanse economie die volgens berichten aan het aantrekken is. Deze beleggers verkopen hun goud om vervolgens te gaan beleggen in Amerikaanse bedrijven. De daling in de goudprijs van de afgelopen dagen is bovendien versterkt door de aangekondigde maatregelen van Bernanke, de governor van de Centrale Bank van de VS.
De resterende 10% van vraag naar goud op de internationale markt wordt veroorzaakt door de industrie die goud verwerkt in bijvoorbeeld de mobiele telefonie en computers. Deze industrie is ook nog steeds groeiende en is dus de vraag vanuit deze industrie aan het groeien. Een andere niet te verwaarlozen factor die bijgedragen heeft tot het omhooggaan van de goudprijs is de US dollar die nog steeds monetair gefinancierd wordt.
De prijsstijging van goud geeft ook voor een deel de ontwaarding van de US dollar weer. De schuld van de centrale overheid van de US is als gevolg hiervan gestegen tot over de 100% van het bbp van de US die bovendien dagelijks aan het toenemen is. Als gevolg hiervan zien wij dat steeds meer landen bilaterale overeenkomsten sluiten om handel te drijven in elkaars valuta, de zogenaamde “currency swap deals” en dus afstappen van de US dollar. Al de bovengenoemde factoren zijn naar zeggen van de Palu-topper nog steeds gaande en dragen ertoe bij dat de goudprijs zal toenemen, inclusief de financiële crisis in Europa. De enige factor die bijgedragen heeft tot een daling van de goudprijs is het geloof in de Amerikaanse economie door beleggers en speculanten die aan het overstappen zijn in aandelen van Amerikaanse bedrijven.
Ramnandanlal gelooft dat de daling van de goudprijs slechts tijdelijk is. De verwachting is dat het weer gaat stijgen weliswaar veel langzamer dan voorheen. Overigens mag Suriname zich geen zorgen maken, zegt het DNA-lid. Als de goudprijs onder de US1.100 duikt en ook nog structureel daaronder blijft, dan zouden de goudbedrijven in problemen kunnen geraken. ‘Maar zover is het nog lang niet. Bovendien zijn de inkomsten volgens de nieuwe overeenkomsten in goud. En wij bepalen dan of we dat goud verkopen of vasthouden voor betere tijden’, aldus Ramnandanlal.