Onderwijsminister onderzoekt mogelijke fout bij examenwerk muloscholen

De minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, onderzoekt een mogelijke fout in het opgestelde examenwerk voor het vak Nederlands op de muloscholen. Leerkrachten van de Sitalsinghschool in Nickerie trokken gisteren aan de bel. Zij vinden dat bij twee vragen voor het vak Nederlands de opstelling niet duidelijk genoeg is geweest en de leerlingen hiervan de dupe zijn geworden. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Soetimin Marsidi, lid van de vaste DNA-commissie van het ministerie van Onderwijs, dat de kinderen niet de dupe mogen worden van een fout die is gecreëerd door het examenbureau zelf. Hij vindt dat deze twee vragen bij alle leerlingen alsnog als goed moet worden genomen, zodat leerlingen die voor dit vak een herexamen hebben gekregen alsnog kunnen slagen en leerlingen die op dit vak zijn afgewezen, alsnog een her kunnen krijgen. Docent Nederlands Lesly Pelswijk van dezelfde muloschool zegt in een interview dat reeds in een vroeg stadium er fouten waren ontdekt in het examenwerk.
Na heftige communicatie en discussies met het examenbureau, waarbij zelfs  het woordenboek Koenen eraan te pas kwam, slaagden de docenten erin om enkele van de vragen te laten heropstellen. Echter waren er nog twee vragen die niet waren gecorrigeerd en die nu voor problemen hebben gezorgd. Pelswijk praat zelfs van een landelijke blunder, waarvan leerlingen de dupe zijn geworden. ‘We zijn continue bezig geweest met het examenbureau en met verschillende muloscholen en later hebben we zelfs een eerstegraads neerlandicus erbij gehaald, die ons in het gelijk stelde’, aldus Pelswijk. Hij zegt dat het examenbureau deze grove fout moet herstellen, zodat de kinderen die nu herexamen moeten doen voor dit vak alsnog slagen en anderen die zijn afgewezen een herkansing krijgen.
De Onderwijsminister zelf heeft een vergadering vandaag met alle actoren die betrokken zijn bij het examenwerk. Tijdens dit gesprek zullen de klachten van de Nederlands docenten worden onderzocht, waarna de minister zal beslissen wat er gedaan zal worden. Intussen is de spanning onder de leerlingen groter geworden. Gisteren was de uitslag van de verschillende muloscholen. Het resultaat is vergeleken met vorig jaar teleurstellend. Terwijl vorig jaar er 52% leerlingen direct de eindstreep haalden, is dit jaar het percentage van direct geslaagden  48,4 %. Als er veranderingen komen na deze mogelijke blunder, zal dit percentage hoger komen te liggen.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!