Intellectueel en samenleving ( deel 2) door mr.dr. W.R.W.Donner

Belang
De Britse schrijver Samuel Johnson maakt in zijn in 1759 geschreven boek ‘History of Rasselas, prince of Abissinia’ melding van een dialoog tussen een Abessinische potentaat Rasselas geheten, en zijn adviseur de filosoof Imlac. “By what means” vraagt Rasselas aan Imlac “are the Europeans that powerful? Or why, since they can so easily visit Asia and Africa for trade or conquest, cannot the Asiaticks  and Africans invade their coasts, plant colonies in their ports, and give laws to their natural princes? The same wind that carries them back would bring us thither.”
Imlac antwoordt hierop:  “ They are more powerful Sir, because they are wiser; knowledge will always predominate over ignorance, as man governs the other animals…….” Vervolgens vraagt de vorst: “ja, maar hoe komt het dat ze zo wijs zijn?” De filosoof antwoordt: “For why their knowledge is more than ours, I know not what reason can be given, but the unsearchable will of the Supreme Being.”
Men dacht vroeger dat de blanken  uitverkoren waren hetgeen de reden zou zijn waarom ze zo intelligent zouden zijn en zoveel zouden weten. Veel Indianen en bepaald niet de domsten meenden, dat zij afgezanten waren van God. Ze waren wit als de wolken, hadden blonde haren als de zon,  hadden blauwe ogen als de wolken, waren bereid om te sterven voor goud, dat de Indianen zagen als de tranen van de zon, door hun aderen stroomde blauw bloed etc.. De blanken zouden onnozel zijn geweest als ze deze mening niet hadden uitgebuit.
Ook andere schrijvers uit die periode vroegen zich af  waar de dominantie van de Europeanen plotseling vandaan kwam.
In 1731 bijvoorbeeld, schreef de Ottomaanse schrijver Ibrahim  Muteferrika: “why do christian nations, which were so weak in the past compared with Muslim nations, begin to dominate so many lands in modern times and even defeat the once victorious  Ottoman armies?”
Dominantie
De Amerikaanse schrijver Niall Ferguson zegt in zijn kortgeleden verschenen boek getiteld  Civilization (dat mij cadeau werd gedaan door een vriendelijke lezer van mijn essays): “Knowledge is power….if it provides superior ways  of sailing ships, digging up minerals,, firing guns and curing sickness”. Maar… vraagt hij zich af, wisten de Europeanen werkelijk zoveel en is het inderdaad zo dat de Europeanen zo toonaangevend waren op het gebied van de wetenschap? Hij verwijst naar Chinese technologie, Indiase mathematica, Arabische astronomie. Die mensen hadden ook veel kennis. Maar die kennis heeft ze niet ver gebracht, althans niet tot dominantie van de rest van de wereld. Hun kennis en weten werd door het westen gewoon geïncorporeerd om later te dienen om hen te domineren. Er moest toch meer hierachter schuilen. Hij noemt en behandelt maar liefst zes factoren: die de westerse dominantie zouden kunnen verklaren: competition, science, property rights, medicine, the consumer society, the work ethic..
Ik wil mij in dit essay beperken tot het onderdeel science. Even een korte onderbreking. Ferguson wijst op talrijke onderzoekingen die aantonen dat de opmars van de witte man begon toen de gewoonte van het particuliere eigendom ontstond. De mensen kregen belang bij de bewerking van de grond. De een ging zich daardoor harder inspannen dan de ander. Hierdoor ontstonden de klassen in de samenleving. Harde werkers gingen vooruit. Dat behandelde Ferguson in het onderdeel over ‘the work ethic’. De luien werden de knechten. Dit is ook bewezen in Rusland waar het communisme het gemeenschappelijke eigendomsidee invoerde met kolchozen en sovchozen en daardoor de economie naar de bliksem voerden. Nu wil het curieuze dat onze boslandbewoners de gemeenschappelijke eigendom weer willen invoeren in ons land. Ze waren zelfs bereid naar de internationale rechter te stappen om dit tot stand te brengen. Daardoor zullen we weer worden teruggevoerd naar de primitiviteit. Dit is een onderwerp voor een ander essay.
 
Assimilatie
De filosoof  Imlac had aan de Abessinische vorst kunnen vertellen, waarom blanke mensen uiteindelijk kans zien om gekleurde mensen hun wil op te leggen. Geen kwestie van uitverkoren zijn. De verklaring is vrij simpel. Geen enkel ras kan zich zo gemakkelijk vermengen met andere rassen als het blanke ras en met zoveel gemak vreemde dingen overnemen. De kennis cumuleert met andere woorden bij de blanke mensen. Kijk maar.  De Bijbel hebben ze van de Joden, jazz muziek van de zwarte Amerikanen, aardappelen en tabak van de Indianen, rijst en het eten met vork en lepel van de Indiërs, katoen en ijzer hebben zij van de Afrikanen, koffie van de Afrikanen, het schrift van de Foeniciërs, algebra en getallenleer van de Arabieren, papier en buskruit  van de Chinezen, rumba en cha cha cha van de Cubanen, reggae van de Jamaicanen, koeien van de Indiërs, yoga van de Indiërs, judo van de Japanners, gitaar van de Moren, kippen van de Thailanders, Tulpen van de Turken. Ga zo maar door. Ze nemen deze zaken over en laten daarop de wetenschap los. Ze veredelen ze, worden daar rijker van en versterken zo hun dominantie.
Kenmerk
Het tweede kenmerk, dat de blanke mens onderscheidt van andere volkeren is de bereidheid om kennis te delen. Daardoor wordt het aantal mensen met kennis steeds groter. De boeken waarin wordt uitgelegd hoe bepaalde handelingen beter kunnen worden verricht en hoe de dingen eruit zien, rollen aan de lopende band van de persen. Niet lang terug was er een hevige ruzie tussen Amerika en Japan. Amerika beschuldigde Japan ervan niet Japanners bij mondjesmaat toe te laten tot hun universiteiten, terwijl de Amerikanen bereid waren ze met drommen op te nemen en op te leiden. Zo zien mensen in India, Korea, China en Pakistan kans om atoombommen te vervaardigen die een bedreiging vormen voor Amerika waar ze werden opgeleid. Suriname kreeg eerder dan Nederland leerplicht om het domme geleuter van de mensen die beweren dat de Hollanders ons zouden hebben dom gehouden te weerleggen. Kloosterlingen kwamen met drommen uit Nederland om onze mensen op te leiden. Vraag aan Surinamers vandaag de dag of ze bereid zijn in het binnenland te werken om boslandbewoners kennis bij te brengen. Of überhaupt aan de boslandbewoners zelf. Zo wijs zijn die wel.
(wordt vervolgd op zaterdag 3 aug.)  

error: Kopiëren mag niet!