Spirituele gelijkheid voor zowel mannen als vrouwen

Alhoewel de man wereldwijd een dominante rol blijkt te hebben in alle maatschappelijke opzichten en die rol vaak ook aan zich toemeet, is dat in de Islam anders gesteld voor wat spiritualiteit betreft. De Almachtige God belooft in de Heilige Qor’aan gelijke beloning en gelijke kansen van vergiffenis voor beide geslachten door te vermelden: “Voorwaar, de Moslims en de Moslima’s en de gelovige mannen en vrouwen, de gehoorzame mannen en vrouwen, de waarachtige mannen en vrouwen, de standvastige mannen en vrouwen, de mannen en vrouwen die nederig zijn, de mannen en vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en vrouwen die vasten, de mannen en vrouwen die hun kuisheid bewaren, de mannen en vrouwen die Allah vaak gedenken- voor zulken heeft Allah vergiffenis en een grote beloning bereid. (Heilige Qor’aan 33:36).
Allah heeft de gelovigen, mannen en vrouwen tuinen beloofd waar doorheen rivieren stromen, heerlijke woonplaatsen in tuinen der eeuwigheid. En het behagen van Allah is het grootste. Dit is de grootste zegepraal. (Heilige Qor’aan 9:72) .
Zo is aan de vrouw gelijke zegeningen en beloning beloofd als aan de man; de vrouw is evenals de man toestemming verleend om de gebedshuizen te bezoeken en gebeden te verrichten. In de maand Ramadan mogen ze zelfs in Itikaaf (afzondering in de moskee voor aanbiddingen) gaan; Gods genade en barmhartigheid is voor beiden gelijk. Ook het recht op onderwijs is haar gelijkelijk toebedeeld. Kortom, de vrouw heeft alle vrijheid en alle rechten om de vijf zuilen van de Islam op de voorgeschreven en de meest voortreffelijke wijze te mogen uitvoeren en de religie op de zelfde wijze te beleven, zoals voorgeschreven door de Heilige Qor’aan en door de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem).
De godsdienstgeschiedenis leert ons duidelijk dat er zelfs vóór de Islam hele vrome vrouwen in de wereld hebben geleefd die zelfs uitverkoren waren door God. De Heilige Qor’aan refereert naar die vrouwen met de bewoordingen: “vrome en reine vrouwen”. Deze vrouwen behoorden tot de rechtschapen mensen wiens namen door God is vereeuwigd in de heilige boeken waaronder de Heilige Qor’aan, waarin de mens wordt bevolen om het voorbeeld van deze vrouwen op te volgen.
“En Allah vergelijkt de gelovigen met de vrouw van Farao toen zij zei: “Mijn Heer! Bouw voor mij een huis bij U in het Paradijs, verlos mij van Farao en zijn daden en verlos mij van het onrechtvaardige volk”” (Heilige Qor’aan 66:12).
“En met Maria, de dochter van Imraan, die haar kuisheid bewaarde; toen ademden Wij haar Onze geest in- zij geloofde in het Woord van haar Heer en Zijn Boeken en behoorde tot de gehoorzamen.” (Heilige Qor’aan 66:13).
Evenals het gebed is ook het vasten in de Islam een belangrijk deel. En het vasten is ook verplicht gesteld voor vrouwen zoals het verplicht is gesteld voor de mannen. Behalve als een vrouw in de verwachting is, een zogende moeder is of in haar menstruatiecyclus bevindt. Een zwangere en/of zogende vrouw kan tijdens de vastenmaand de zogenaamde fidya (losprijs) betalen. Daardoor krijgt zij evenveel zegeningen als een vastende. Evenzo in haar menstruatieperiode is een vrouw vrijgesteld van het gebed en het vasten, maar nadat zij rein is, moet zij de gemiste dagen inhalen door te vasten na de vastenmaand.
Praktisch is de Islam een eenvoudige en gemakkelijke religie. God heeft in de religie gemak en eenvoudigheid gewenst. Voor reizigers is vasten vergeven en de verplichte gebeden worden gehalveerd. De zwangere vrouw is vrijgesteld van het vasten, daar het onthouden van spijs en drank schadelijk kan zijn voor haar gezondheid en die van haar foetus en kan ook oorzaak zijn van een miskraam. Voor de zogende vrouw geldt hetzelfde. Zij moet juist gezond eten om melk te kunnen produceren voor haar baby. Daarom is ook voor haar het vasten vrijgesteld (zie Heilige Qor’aan 2:185).
God vermeldt derhalve in de Heilige Qor’aan: “Ik wens gemak voor u, geen ongemak”. Moge de Almachtige u allen zegenen in deze bijzondere maand en u allen genadig zijn.
De Surinaamse Ahmadiyya Gemeenschap
Ephraimszegenweg 67 – Paramaribo

error: Kopiëren mag niet!