Moeder in kindermoordzaak blijft in voorarrest

Op 11 oktober 2012 werd het levenloze lichaam van de baby van de verdachte moeder Wandena S. aangetroffen in de woning van haar schoonouders. De verdachte zou haar baby zodanig mishandeld hebben dat die het leven liet. Advocaat Kries Bhoendie verzocht rechter Maytrie Kuldipsing de hechtenis van zijn cliënt Wandena S. op te schorten. De magistraat wees het verzoek van de raadsman af en stelde deze zaak uit naar 19 augustus. Op de bewuste dag trof de politie het kind op een bed in de woonkamer aan. Het lichaampje vertoonde een zwelling aan de linkerzijde van het hoofd.
Het Openbaar Ministerie (OM) had op de afgelopen zitting 3 jaar met aftrek geëist tegen de jonge moeder. Volgens de openbare aanklager, Roy Elgin, heeft zij zich schuldig gemaakt aan mishandeling de dood ten gevolge hebbende. De vervolging gaf aan dat de moeder ruim 8 keren is gehoord. Zij blijft het feit steevast ontkennen. Elke keer heeft zij verschillende verklaringen afgelegd. Volgens het OM ondersteunt het obductieverslag de verklaringen van de verdachte niet. De patholoog heeft nagelindrukken en stomptrauma geconstateerd. Het OM gebruikte de bevindingen van de patholoog als te zijn het bewijs. De deskundige verklaarde dat het kind niet aan een natuurlijke dood is komen te overlijden. De doodsoorzaak volgens de deskundige is inkrimping van de kleine hersenen als gevolg van stompgeweld.
De psycholoog heeft bij de moeder geconstateerd dat ze een vrij bewogen verleden heeft gehad. Ze komt uit een gebroken gezin en werd vaker mishandeld vanwege haar slechte schoolprestaties. Wandena S. heeft de school tot de derde klas bezocht en op haar 15de werd zij uitgehuwd. Zij werd moeder zonder dat zij kon omgaan met de verantwoordelijkheid. Volgens de deskundige leed de vrouw erg onder haar frustraties.
Advocaat Kries Bhoendie wierp op dat de verdachte zwakbegaafd is en dat de straf haar in verminderde mate aangerekend moet worden. Hij verzocht de rechter daarom, vooruitlopend op het verdere verloop van deze zaak, de hechtenis op te schorten. De magistraat achtte nog ernstige bezwaren aanwezig tegen de moeder. Zij blijft in detentie.
Saskia Bandhan      

error: Kopiëren mag niet!