De Anton de Kom Universiteit van Suriname start voor het komende collegejaar met de studierichting Geschiedenis. Ex-minister en historicus Maurits Hassankhan is belast met de coördinatie. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Hassankhan blij te zijn dat er eindelijk een aanvang wordt gemaakt aan deze opleiding. De beslissing om deze studierichting ook op universitair niveau aan te bieden, was echter reeds in 2010 genomen. ‘Het heeft een beetje lang geduurd, maar we kunnen gelukkig starten’, zegt de historicus. Hij zegt dat deze studierichting een noodzaak is, vooral als Suriname als onafhankelijke staat haar eigen geschiedenis wil gaan schrijven. De studenten die op de universiteit deze opleiding zullen doen, studeren uiteindelijk daarom ook af als historicus.
‘Wij weten dat het grootste gedeelte van onze geschiedenis is geschreven door mensen in het buitenland en die bekijken de geschiedenis vanuit hun eigen perspectief. Als je dit zelf wilt doen dan moet je zorgen voor een eigen opleiding’, aldus Hassankhan. Het verschil met de opleiding Geschiedenis op het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) is dat het IOL speciaal bedoeld is om leraren op te leiden op voj- en vos-niveau. ‘Zij worden niet getraind om onderzoek te doen. Op de Adek wordt van je verwacht dat je onderzoek gaat doen’, zegt Hassankhan. De nadruk van deze studierichting wordt gelegd op onderzoek, omdat het uiteindelijke doel is dat Suriname de achterstanden inloopt op de gebieden, waar er niet veel is onderzocht, de zogenaamde blinde vlekken in het verleden, zegt de historicus. Er moet behoorlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan worden voordat de geschiedenis herschreven kan worden.
Volgens Hassankhan wordt door deze nieuwe ontwikkeling binnen de geschiedschrijving werkelijk een natie gevormd. Door de eigen geschiedenis te bestuderen, leer je je eigen verleden kennen en draag je kennis van de Surinaamse cultuur. Je leert de verschillende klassen en etniciteiten en de overeenkomsten en verschillen kennen. Ook de belemmeringen die voortvloeien uit het verleden kunnen in het heden worden opgelost, zo motiveert Hassankhan zijn stelling. In de opleiding wordt er interdisciplinair te werk gegaan, dat wil zeggen dat verschillende aspecten zoals Antropologie, Economie en Sociologie behandeld worden. ‘Bij bepaalde aspecten komen deze vraagstukken aan te pas en daarom moeten de mensen breed opgeleid worden.’ De historicus zegt dat na zijn ministerschap hij deze studie zorgvuldig heeft voorbereid.
Zo is er in 2010 en 2011 een masteropleiding van start gegaan, omdat de universiteit niet beschikte over voldoende afgestudeerde historici op academisch niveau. Er moest eerst aan deze vraag worden voldaan, voordat er een aanvang kon worden gemaakt met de studie op bachelors niveau. Volgend jaar worden er historici afgeleverd van deze masteropleiding en zullen de besten worden geselecteerd om les te geven op de Adek. De ex-bewindsman zegt dat hij hoopt nog enkele jaren zijn krachten te kunnen geven aan de universiteit. ‘Hierna wil ik de fakkel overdragen aan de jongeren.’ De toelatingseisen tot deze studie is een middelbaar diploma. Het is niet verplicht geschiedenis te hebben in het vakkenpakket om toegelaten te worden voor deze studie. De komende weken zal er meer informatie worden gegeven over deze studie.
Seshma Bissesar