Wereldwijd zijn er 300 miljoen voetballers die in georganiseerd verband uitkomen in een competitie. Hiervan is 99,8% amateur. Hiermee schokeerde Howard MacIntosh, Fifa Development Officer, de 140 aanwezigen in de Ballroom van Torarica tijdens het congres van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Daarmee gaf hij aan dat profvoetbal niet voor een ieder weggelegd is. Hij deelde verder ook mede dat er 30 miljoen vrouwen zijn die voetballen.
Uefa Advisory Manager Tom Gorissen ging verder in op de droom van de meeste Surinamers om een profcompetitie op te zetten. Gorissen is Indonesier, die geadopteerd is door een Nederlandse familie en nu woont en werkt in Zwitserland. Hij gaf een definitie van profvoetballer. Deze is een speler die fulltime voetbalt volgens een schriftelijk arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd en waarvoor hij meer geld krijgt dan hij onkosten maakt. Zo’n speler verricht geen andere werkzaamheden dan voetballen om zijn leven te onderhouden. Gorissen gaf aan dat het salaris van een voetballer afhangt van de situatie in het land. ‘Meestal zijn er minimumlonen voor voetballers vastgesteld. Toplanden hebben een minimum per divisie.’
In de Surinaamse situatie kan de SVB als bond zelf een profleague beheren, maar kan deze ook delegeren naar een aparte organisatie met eigen entiteit. ‘Profvoetbal is geen doel, maar een middel. Een belangrijke zaak is de licentie die je moet krijgen om tot een profteam gerekend te worden. Hiervoor moet je voldoen aan kwaliteitsstandaarden en –normen. Wat deze zijn, bepaalt de organisatie zelf. Er moet ook een ontwikkelingsdoel zijn op weg naar een profleague. Bijvoorbeeld over 5 jaar wil ik een stadion van 5.000 mensen hebben. Gorissen gaf ook aan dat de clubs in een profcompetitie samen moeten werken, zodat ze bepaalde kosten kunnen drukken. ‘Op het veld ben je vijand, maar daarbuiten zijn ze allemaal aandeelhouders van de profcompetitie. Bijvoorbeeld als alle 10 ploegen afzonderlijk bij de stroomleverancier een offerte gaan aanvragen, krijg je een ander bedrag. Maar als de 10 clubs collectief een aanvraag doen, dan kan je een korting krijgen’, legde Gorissen uit.
Om een profleague in stand te houden, moet het competitiesysteem zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden. ‘Je kan geen systeem hanteren, dat al bij de eerste ronde bepaalt wie kampioen wordt en wie degradeert. Waarvoor moeten de andere clubs dan nog spelen? Nederland heeft zelfs een play-offsysteem ingevoerd om de spanning erin te houden’, zegt Gorissen. Een ander punt is geld. ‘Je competitie moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor sponsors om geld in te stoppen. Je moet een sterspeler hebben, die je als branding kan gebruiken om sponsors aan te trekken’, zei hij. Gorissen vroeg de aanwezigen wie de sterspeler is in Suriname. Niemand kon een antwoord geven hierop.