Boetoe: ‘Zelfbeheersingsvaardigheden bijbrengen vanaf de schoolbanken’

Derryl Boetoe, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), vindt het van niet te onderschatten belang dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zelfbeheersingstrainingen toevoegt aan het onderwijscurriculum. De jongerenleider denkt dat zelfbeheersingsvaardigheden een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van geweld in de samenleving, maar in het bijzonder in het onderwijs. Zoals tegenwoordig het geval is, is mishandeling op school geen ongekend fenomeen.
‘Het is altijd een kwalijke zaak als er geweld voorkomt en overal waar dat gebeurt, moeten wij het bestrijden’, zegt Boetoe. Zoals hij aangeeft, heeft elke school en/of onderwijsinstelling regels die gelden voor leerlingen en/of leerkrachten. ‘Wij moeten in geval die regels worden vertrapt tegen elk van de partijen maatregelen treffen. Ze moeten boeten, ook al betekent het dat de justitie erbij moet komen kijken.’
Boetoe vindt het afkeurenswaardig dat een leerkracht van Nickerie een meisje van de school heeft mishandeld, omdat de leerling niet oplette tijdens de rekenles. Het meisje was als gevolg hiervan een dag opgenomen in het Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN). Ook het omgekeerde valt niet goed te spreken. In Wageningen heeft een leerling in juni een leerkracht geklapt. In dat specifiek geval voelde de leerling zich beledigd.
De NJP-voorzitter zegt dat zulke situaties ten eerste moeten worden voorkomen en in geval het toch zover komt, moet er niet voor geschroomd worden om op te treden. Zoals hij denkt, is zelfbeheersingsvaardigheden bijbrengen op de scholen geen slecht begin.

error: Kopiëren mag niet!