Standaardisatie voor touroperators

Standaardisatie voor touroperatorsHet Standaardenbureau Suriname (SSB), het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en de Vestor hebben  gezamenlijk een conceptstandaard  geformuleerd voor touroperators in Suriname. Een seminar werd gisteren in dit kader gehouden. ‘Het zijn minimale standaarden voor touroperators welke betrekking hebben op o.a. kwaliteit en veiligheid’, zegt Razia Alli,  standards officer van het Surinaams Standaardenbureau.  Het SSB houdt zich bezig met het vaststellen van standaarden en het is een wettelijk instituut. Het document is gepresenteerd en na de feedback wordt het concept indien nodig aangepast en aangeboden aan het bestuur van SSB. ‘Als het SSB zijn goedkeuring gegeven heeft, mag de sector daarna nog 2 maanden commentaar leveren en pas dan wordt het document gefinaliseerd’, zegt Alli.
‘Er zijn nu nog geen standaarden. Dit is dan de aanzet om standaarden te zetten voor de sector’, zegt Rabin Boeddha, hoofdbeleidsmedewerker op het ministerie van TCT. Het ministerie is verantwoordelijk voor het toerismebeleid en moet erop toezien dat er wet- er regelgeving komt en dat er toezicht wordt gehouden.  Boeddha zegt dat  er  gewerkt is met de richtlijnen van Caribbean Regional Organisation for Standards and Quality. Deze organisatie in het Caribisch gebied heeft richtlijnen ontwikkeld voor elke sector en voor vrijwel elk land in de regio. Boeddha zegt dat het de bedoeling is dat het document officieel wordt aangeboden aan de minister van TCT, zodat hij het kan voorleggen aan de raad van ministers.
Vestor is de officiële vereniging van touroperators in Suriname. Zij is al ruim 4 jaar bezig om een eigen keurmerk op te zetten speciaal voor touroperators. ‘Dit, omdat de dienstverlening wat betreft toerisme naar een hoger niveau getild moet worden’, zegt Ratna Rewat, voorzitter van Vestor. Rewat hoopt dat de standaarden geen vrijblijvend maar een bindend karakter krijgen en dat het op ministerieel niveau wordt bekrachtigd.

error: Kopiëren mag niet!