Ramnandanlal: ‘Paniek over staatsfinanciën onnodig’

‘Alle paniek over de staatsfinanciën is onnodig.’ Dat zegt Palu-parlementariër en lid van de Commissie Staatsfinanciën Henk Ramnandanlal. Ondernemers maken zich zorgen, omdat de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, over is gegaan naar een ‘daily based’ kasmanagementsysteem op het ministerie. Ook de vermeende ruzie tussen haar en governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, maakt dat ondernemers in een sombere situatie verkeren. Ramnandanlal vindt de reacties overbodig.
De meningen binnen de Commissie Staatsfinanciën over de staatskas zijn duidelijk verdeeld. Terwijl oppositieparlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi steeds aan de bel trekt, omdat de situatie zorgelijk te noemen zou zijn, vinden de coalitieparlementariërs dat er niets aan de hand is. De situatie zou volgens de coalitieparlementariërs normaal zijn. ‘Ik vind de zorgen onterecht, omdat wij nu bezig zijn met een halfjaarlijkse evaluatie van de realisatie van de begrotingen en daar horen ook de realisaties van het ministerie van Financiën bij. De cijfers zijn helemaal niet zorgwekkend. Wat we zelfs zien is dat er voor het tweede kwartaal een positief saldo is gerealiseerd’, aldus de Palu-parlementariër.
Het probleem van achterstallige betalingen van de overheid heeft volgens Ramnandanlal te maken met een algemeen probleem dat elke regering heeft gekend. De parlementariër zegt dat doordat de minister geen overzicht heeft van de dagelijkse inkomsten en uitgaven, er een cashflow managementprobleem is. ‘Maar opeenvolgende ministers hebben dit probleem ook gekend.’ De Palu- parlementariër zegt dat voormalig Financiën-minister Humphrey Hildenberg in de regering Venetiaan-Sardjoe om dit systeem dat log is, steeds op de remmen trapte en de uitgaven omlaag schroefde. ‘Hildenberg bepaalde dan in zulke gevallen zelf welke rekeningen betaald moesten worden en welke niet. Deze minister heeft met dezelfde problemen te kampen.’
Ramnandanlal zegt dat doordat het systeem onoverzichtelijk is en vele tekortkomingen kent, het ministerie gestart is met een proces waarbij een nieuw softwaresysteem zal worden geïnstalleerd dat de huidige tekorten zal opheffen. Zo zal deze software dat gebouwd is door een Surinaams bedrijf, het ministerie in staat stellen om een overzicht te hebben op de inkomsten en uitgaven op dagbasis. Ramnandanlal zegt dat tegen begin van het nieuwe jaar het nieuwe systeem in werking zal treden.
Het DNA-lid is niet op de hoogte van de ruzie tussen Wijnerman en Hoefdraad. De parlementariër zegt dat DNA wel op de hoogte is dat de koers van de USD op dit moment sterk fluctueert. Maar dit zou volgens hem komen doordat de vraag naar USD groter is dan het aanbod. Ook dit verschijnsel is volgens Ramnandanlal normaal voor deze tijd.
Seshma Bissesar           

error: Kopiëren mag niet!